Evliliğin ilk yıllarının zor geçmemesi için ne yapmalı?

Evliliğin ilk günlerinden itibaren eşler kendi aileleriyle yeni kurdukları yuva arasında ne kadar uyumlu bir denge kurmuşlarsa evlilik müessesesi de o kadar sağlam temeller üzerine oturur. Genellikle evliliğin ilk yılları evliliğin gidişatı açısından çok önemlidir. Bilimsel çalışmalar da evliliğin ilk yıllarının ailenin temelini oluşturması açısından önemli olduğunu göstermektedir. Evlilik ekonomik, duygusal, sosyal, fikrî, pek çok yönü içine aldığından eşlerin bu konulardaki değerleri, kalıplaşmış düşünceleri açısından ilk yıllar bir uyum dönemidir ve bazıları için zor geçebilir. Bu uyum döneminde her iki tarafın ailesi önemli rol oynarlar. Aile, kişinin hayata bakışında davranışlarında sahip olduğu değerlerin ve kalıplaşmış düşüncelerin 1. dereceden belirleyicisidir. Kişinin düşünce yapısında hayat felsefesinde arkadaşlarının, aldığı eğitimin, okuduğu kitapların etkisi olsa da en etkili kaynak ailedir.

[color=darkred]Sosyokültürel benzerlik uyumu kolaylaştırıyor [/color]
Evliliğin ilk yıllarındaki sorunların çoğu sosyokültürel açıdan farklılıklardan kaynaklanabilmektedir. Bununla beraber bazı durumlarda yakın akraba evliliklerinde sorunlar görülebilirken birbirine yabancı ailelerde sorun olmayabilir. Bunda kişisel farklılıklar ve ekonomik durum etkili olmaktadır.



[color=darkred]Farklılıklara saygıyla bakın [/color]
Evliliğin başında yaşanan sorunlar kişinin bütün evlilik hayatında derin izler bırakabiliyor. Çatışma hayatın bir parçası olsa da seviyeli olması önemli. Ailelerin birbirine gösterdiği saygı kadar eşlerin birbirinin ailesine karşı gösterdiği saygı da etkili olmaktadır.



[color=darkred]Ailelerinizin aleyhinde konuşmayın [/color]
Evlilikte yapılan en büyük hatalardan birinin eşlerden birinin diğerinin ailesini olumsuz şekilde eleştirmesidir. Ailesi eleştirilen eş bu durumda ya kendisi de eşinin ailesini eleştirmekte ya da savunucu pozisyona geçmektedir. Böylece ya tatsızlık büyümekte ya da kişi eşine hak verir görünse de içine atmakta ve bu birikim oluşturmaktadır. Kişi her ne kadar kendi ailesinden birisinin hatalı olduğunu bilse de bunun yüzüne karşı söylenmesi üzücü olmaktadır.



[color=darkred]Eşinizin ailesiyle iyi geçinin [/color]
Yine yapılan çalışmalar göstermektedir ki eşler karşılıklı birbirinin ailesiyle ne kadar iyi ilişkiler içinde olurlarsa sevgi ve ilgi gösterirlerse o kadar mutlu olmaktadırlar.



[color=darkred]Arkadan konuşmaları engelleyin [/color]
Hiç kimse arkasından konuşulup eleştirilmek istemez. Bununla beraber maalesef bu insanlar arasında sıklıkla yapılmaktadır. Bazen yaşlılık, bazen ruhsal hastalıklar ya da düşünmeden hareket etme sonucu anne-babası ve eşi hakkında konuşan kişi bunu yerine göre anlayışla dinlese de eşine bunu yansıtmamalıdır. Eşi ailesi hakkında konuşursa bunu da kibarca engellemelidir. Bu tür hatalar evliliğin ilk yıllarında ciddi sorunlara ve sevgi eksikliğine sebep olmaktadır. Eşiyle ailesi arasında sevgi ve saygıyı artıracak şekilde iletişim becerisine sahip olmak, evliliğin ilk yıllarından itibaren sağlam temeller üzerine oturmasını sağlamaktadır.



[color=darkred]Eşinizi eleştiriler karşısında yalnız bırakmayın [/color]
Bazı aileler stresli ailelerdir. Evliliklerde az sayıda da olsa psikolojik problemlere bağlı olarak yüze karşı hakaret ve yersiz eleştiriler gibi hiç olmaması gereken durumlar görülmektedir. Bu da ne kadar uygun şekilde engellenir ve mağdur olan yalnız bırakılmazsa evlilik o kadar seviyeli bir şekilde devam eder.


FARİKA TEYMUR ARTIR

Ailem Dergisi

9 yorum

Evliliğin ilk yıllarının zor geçmemesi için ne yapmalı?

[quote="yorgunyillar"]s.a soylediklerinize katiliyorum fakat belki kac kez konustuk kac kez sozler verdik sabrediyorum evliligimizi normal sartlara getirmek istiyorum ama tek tarafli olmuyor ben ne kadar caba harcasamda karsi taraf hic karsilik vermezse bosluga dusuyorum bazen pismanlik duyorum neler yasadim 18 ayda bunlar sinavim diyorum fakat bazen omuzlarim bu yuku kaldiramiyor bi insanin icinde olmazsa konusmak fayda etmiyor kafam o kadar karisikki ne yapacagimi bilmiyorum her zaman dua ediyorum rabbim tum huzursuz vuyalari huzurla mutlulukla doldursun inanin nasil haraket edecegimi bilmiyorum artik yoruldum allah yar ve yardimcimiz olsun[/quote]
Allah (c.c.) yardimcin olsun,belki söylemesi kolay olacak amma kendi kendini motive edecek birseyler bulmaya calismalisin, senin durumundan daha kötü olanlara bak ....esinizde iyi olan huy hal ve hareketlerini ön plana cikarmaya calisin. onunda cahillik devresi olur umulurki sonra yaptiklarindan pisman olur...

01.08.2007 - alaattin

Evliliğin ilk yıllarının zor geçmemesi için ne yapmalı?

[quote="yorgunyillar"]s.a soylediklerinize katiliyorum fakat belki kac kez konustuk kac kez sozler verdik sabrediyorum evliligimizi normal sartlara getirmek istiyorum ama tek tarafli olmuyor ben ne kadar caba harcasamda karsi taraf hic karsilik vermezse bosluga dusuyorum bazen pismanlik duyorum neler yasadim 18 ayda bunlar sinavim diyorum fakat bazen omuzlarim bu yuku kaldiramiyor bi insanin icinde olmazsa konusmak fayda etmiyor kafam o kadar karisikki ne yapacagimi bilmiyorum her zaman dua ediyorum rabbim tum huzursuz vuyalari huzurla mutlulukla doldursun inanin nasil haraket edecegimi bilmiyorum artik yoruldum allah yar ve yardimcimiz olsun[/quote]

Rabbim yardımcınız olsun

birde psikolağa gitmeyi deneseniz belki faydası olur

01.08.2007 - su misali

Evliliğin ilk yıllarının zor geçmemesi için ne yapmalı?

s.a soylediklerinize katiliyorum fakat belki kac kez konustuk kac kez sozler verdik sabrediyorum evliligimizi normal sartlara getirmek istiyorum ama tek tarafli olmuyor ben ne kadar caba harcasamda karsi taraf hic karsilik vermezse bosluga dusuyorum bazen pismanlik duyorum neler yasadim 18 ayda bunlar sinavim diyorum fakat bazen omuzlarim bu yuku kaldiramiyor bi insanin icinde olmazsa konusmak fayda etmiyor kafam o kadar karisikki ne yapacagimi bilmiyorum her zaman dua ediyorum rabbim tum huzursuz vuyalari huzurla mutlulukla doldursun inanin nasil haraket edecegimi bilmiyorum artik yoruldum allah yar ve yardimcimiz olsun

01.08.2007 - yorgunyillar

Re: çok denedim

[quote="vbirangan"]
Konuşmayı çok denedim. Hemde okadar çok denedim ki. Konuşmalarımız hep kavgaya kavgalarımızda hep boşanma lafına çıkıyor. Sen hatalısın dediğimde hep kavga . Karşımda hatasını kabul etmeyen bir eş var ve ben çok zor durumdayım. Sevemiyorum da.Allah tan sabır diliyorum ben ve benim durrumumda olanlara..Allah a emanet olun.[/quote]

Neden ayni yöntemleri deniyorsun ki. [b]Her insan en mükemmeli yapmak ister. Hatasiz olmak ister. takdir ister. saygi ister.[/b] Onun icin her iyiligimizde karsimizdakinin tesekkür etmesini beklemez miyiz? Hic yapamazsa bir gülücügünü mutlulugunu yüzünde görmeyi isteriz.

Ama diger taraftan kimse [u]degismekte istemez[/u]. oldugu gibi kabul görmek ister.

Eger muhatabin senin güzelliklerinden dolayi sana tesekkür etmez üstüne birde kötü gördügü taraflarini dillendirip bunlari önplana cikartip degistirmelisin derseeeeee... hali ile sigortalarin atar öyle degil mi;))

Ve bu kisir döngü devam eder gider.

Sen simdi ne yapabilirsin. onun güzelliklerini kesfetmeye calis. NE güzelligi diyebilirsin. kalasin biri deyebilirsin. yavas ol. kalaslardan bile en güzel mobilyalar cikabilir. tekrar düsün;) hic bir güzellik göremezsen pazulari varsa onlarin cok güzel oldugunu cok hoslandigini söyle. kaslari varsa benim erkegim iste seklinde bir üsluba gec. ya da saclari hosuna gidiyorsa saclarindan cok hoslaniyorum de. ayni sekilde bir tavri cok hosuna gittigi an hemen kelimeler dök. ne kadar incesin. ne kadar naziksin vs..

ancak bunlar degil de, lan kari dedi diye kirilir küsersen bana nasil bu kadar kaba olabilirsin dersen yine sigortalar atar. onlari görmezlikten gel. bir körebe oyununda oldugunu düsün. gayen gelen seslerle ugrasmak degil muhatabini yakalayip onu ebe yapmak

:wink:

veren el alan elden üstündür. üstünlügün tesekkürü takdiri sevgiyi vererek göster. cimrilik yapma. topraga diktigin tohum inan sen böyle suladikca bakimini yaptikca yeserecek koskoca cinar olackatir. sakin firtina koparma dallarini kirarsin. bu arada gölgesinde cay icmeye bizide davet edrsin degil mi :wink:

rabbim mutluluklar versin

21.07.2007 - vefali

Re: birbucuk yillik evliyim

[quote="yorgunyillar"]s.a bende bir 18 aylik evliyim gorucu usuluyle evlendim yurt disina geldim ama hala icimde gercek bir sevgi yok bile bile kendimi yaktim sonun boyle olucani bilmiyordum seviyorum ama benim istedigim bu degildi cok sorunlar yasadim ilk sene zamanla hersey yerine oturuyor fakat birazcik kendinizden odun vermeniz lazim ben hic dusunmeden evlendim ama yuvami ayakta tutmak istiyorum buda buyuk sabir istiyorne diyelim allah buyuktur allaha emanet olun[/quote]

Seninki birden oldu bittiye geldigi alal acele bir evlilik seklinde gelistigi icin böyle bir düsünce meydana gelmis. Kadinlar güle benzer biraz ilgi sefkat naz isterler. Gül bakildikca yeserir canlanir acar ve renga renk oluverir. Erkek o gülün topragidir. Onu yüreginde besler yetistirir büyütür. Bazen toprak yorgundur bitkindir ama hic birsey caresiz degildir. Evliligin mükemmeliyeti icin bunun tam tersinide hesaplamaniz gerekir. Yani erkek bir gül kadinin bir toprak oldugu halini ve unutmayin ayni zamanda bir bahcivan olduugnuzu..

21.07.2007 - vefali

çok denedim

[quote="su misali"]çok üzücü bir durum..

eşinizle konuşmayı deneseniz belkide her şey düzelir o zaman..

arada iletişim kopukluğu olduğu zaman hiç bir şey düzlemiyor bence oturup bir konuşun evlilğinizde neler yolunda gitmiyor ve sebebleri nelerdir..

Konuşmayı çok denedim. Hemde okadar çok denedim ki. Konuşmalarımız hep kavgaya kavgalarımızda hep boşanma lafına çıkıyor. Sen hatalısın dediğimde hep kavga . Karşımda hatasını kabul etmeyen bir eş var ve ben çok zor durumdayım. Sevemiyorum da.Allah tan sabır diliyorum ben ve benim durrumumda olanlara..Allah a emanet olun.

21.07.2007 - vbirangan

birbucuk yillik evliyim

s.a bende bir 18 aylik evliyim gorucu usuluyle evlendim yurt disina geldim ama hala icimde gercek bir sevgi yok bile bile kendimi yaktim sonun boyle olucani bilmiyordum seviyorum ama benim istedigim bu degildi cok sorunlar yasadim ilk sene zamanla hersey yerine oturuyor fakat birazcik kendinizden odun vermeniz lazim ben hic dusunmeden evlendim ama yuvami ayakta tutmak istiyorum buda buyuk sabir istiyorne diyelim allah buyuktur allaha emanet olun

20.07.2007 - yorgunyillar

Evliliğin ilk yıllarının zor geçmemesi için ne yapmalı?

çok üzücü bir durum..

eşinizle konuşmayı deneseniz belkide her şey düzelir o zaman..

arada iletişim kopukluğu olduğu zaman hiç bir şey düzlemiyor bence oturup bir konuşun evlilğinizde neler yolunda gitmiyor ve sebebleri nelerdir..bunlara bir çözüm bulmaya çalışın..çünkü evlilk hayatı sıradan bir olay değil belkide ömür boyu birlikte yaşayacaksınız ve böyle mutsuz ve sevgisiz olmamalı..

unutmayın bu haliniz ilerde çocuklarınıza yansicak ve ortaya mutsuz bir ailede yetişen çocuklar çıkmasına sebeb olabilir ..

20.07.2007 - su misali

2 yıllık evliiyim

Evliliğim boyunca bu yazdıklarınızdan hepsi olumsuz olarak gerçekleşti.Biz yaklaşık 3 ay ayrı kaldık ve çocuğumuz olması sebebiyle (başka hiçbir sebep yoktur) tekrar birleştik.Görücü usulü ile evlendim. Bir acele kararla ve tanımadığım bir insanla. Akrabalarımdan birisiydi ama tanımıyordum. Bizi buluşturdular ertesi gün nişan , 2 ay ayrı şehirlerde nişanlılık devresi (2 günde bir 5 dakikalık telefon konuşmaları,konuşacak birşey bulamadığımız için!!)ve sonra düğün. Hiç hatırlayamıyorum o günleri. İnanın hepsi bir güzel rüya gibi olması gerekmesine rağmen benim için ve eşim için kabus oldu. Bizi yakan buyukler ise uzaktan oyun olan mutluluğumuza bakıp sevindiler. Sevmek için çok uğraştım ama saydığınız bu sebepler varya onlar hep engel oldu.Sevemiyorum hala da sevemiyorum. 2 yıl bitmesine rağmen bir eş gibi sevemiyorum eşimi. Bu ne kadar acı bişey değil mi? Aynı evdesiniz evlisiniz ve sevemiyorsunuz. Yanlışlar o kadar çok ki. İnsan hayatı boyle kararır ancak ve ben hergün Allah'ıma dua ediyorum Yarabbim sen bana yol göster diye. Bir gün bende mutlu olacakmıyım diye. Ailemle kötü oldum eşimin yüzünden.Ya o kadar çok şey var ki yazacak. Evlenmeden önce mutlaka çok fazla düşünün arkadaşlar kendinizi yakmayın. Allah kimseyi benim durumuma düşürmesin.Duygu ve hislerim yıprandı. ne işte ne evde yaşayan bir ölü gibiyim. :( Allah sizden razı olsun şu yazınıza baktım ve bu kadar isabet olur dedim. Herkese saygılar.. Allah a emanet olun.

18.07.2007 - vbirangan

Konular