Çocuğa isim vermek ve isimler!

[b][color=indigo][size=20px]Çocuğa isim vermek ve isimler![/size][/color][/b]

Yeni doğan bir çocuğa güzel bir isim koymak öncelikle babaya sonra da anneye düşen önemli bir vazifedir. Çocuğa isim vermenin ehemmiyetine binaen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

[b][color=red][size=16px]اذاسميتم فعبدوا[/b][/color][/size]

[b]“Çocuklarınıza isim verdiğiniz zaman, kulluk manasını ifade eden isimleri veriniz.”[/b]

Bir başka hadis-i şerifte ise:

[color=red][size=16px][b]انكم تدعون يوم القيامة باسماءكم واسماء اباءكم فاحسنوااسماءكم[/b][/color][/size]

[b]“Sizler kıyamet gününde özel isimleriniz ve ecdadınızın isimleriyle çağrılacaksınız. O halde isimlerinizi güzelleştirin. Yani çocuklarınıza güzel isimler verin.”[/b]

Herhangi bir müslümanın manası uygun olmayan ismi varsa o ismi değiştirmesi o kimse için müstehaptır. Nitekim Allah’ın Rasülü (s.a.v.), El-As’ın ismini [b]“Abdullah”[/b] diye değiştirdi. [i](Ümmü Seleme validemizin kızı)[/i] Zeynep’in ismi [i](temizleyici manasına gelen)[/i] [b]“Berre”[/b] idi. Bunun üzerine Allah’ın Rasûlü (s.a.v.) [b]“O kendi nefsini temizler”[/b] dedi ve ismini [b]“Zeynep”[/b] olarak değiştirdi. Böylece [b]Eflah, Yesar, Nâfi[/b] ve [b]Bereket[/b] isimleriyle isimlenmek hususunda da yasaklama gelmiştir. Çünkü [b]“Bereket orda mı?”[/b] diye sorulunca [b]“Hayır”[/b] cevabı verilebilir.

Kötü ve çirkin mana taşıyan, hele İslam’da yasak edilen isimlerin çocuklara verilmesi doğru değildir. Bunun gibi, İslam’da çirkin görülen isimlerin değiştirilmesi hakkında hadis-i şerifler varid olmuştur. Zamanımızın modası haline gelen anlamsız ve uydurma isimleri çocuklara vermekten müslümanların kaçınması gerekir.

Rasülullah (s.a.v.) Efendimiz, isyan manası taşıdığı için [b]“Asi”[/b] ismini, izzet ve ululuk sadece Allah’a mahsus olduğu için, bu manaya gelen [b]“Aziz”[/b] ismini, kulun hayırdan uzak olması manasına dalalet ettiği için [b]“Şeytan”[/b] ismini, verdiği hükmü geri almak manasını taşıdığı için [b]“Hakim”[/b] adını, yılanlardan bir cinsin adı olduğu için [b]“Hubab”[/b] adını, ateş adı olduğu için [b]“Şihab”[/b] ismini, çorak ve verimsiz araziye denildiği için [b]“Afira”[/b] adını değiştirmişlerdir. [i](Et-terğib, vet-Terhib)[/i]

Peygamber Efendimiz, zevcelerinden ikisinin ve üvey kızının ilk isimlerini değiştirmiştir. Bunlardan biri [b]Zeynep binti Cahş[/b], diğeri [b]Cüveyriye[/b] validemizdir. Bunların ilk isimleri [b]Berre[/b] idi. Üvey kızının adı da [b]Berre[/b] idi. Hz. Ömer’in kızının [b]Âsıye[/b] olan ismini de [b]Cemile[/b] olarak değiştirmiştir.


Said bin Müseyyeb’in büyük babası bir defa Rasûlullah’ın (s.a.v.) huzuruna varmış. Rasül-i Ekrem Efendimiz kendisine adını sormuş. O da [b]“Hazen” [/b]olduğunu söyleyince Efendimiz kendisine [b]“Sehil”[/b] adını almasını tavsiye etmiş. O zat da [b]“Ey Allah’ın Rasûlü, babamın verdiği adı nasıl değiştireyim?”[/b] diye özür dilemiş, değiştirmemiş; fakat ondan sonra evlerinde hüzün ve keder eksik olmamış. Zira bu adın manasında hüzün ve keder mevcuttur.

[i](İzdivaç ve Mahremiyetleri, Ali Eren)[/i]

2 yorum

Çocuğa isim vermek ve isimler!

ellerinize sağlık çok önemli bilgiler

RABBİM amil olmayı nasip eylesin

22.08.2007 - zhümeyra

Asiye ismi hakkında...

Peygamber Efendimiz Hz. Ömer'in kızının [b]Asiye[/b] olan ismini [b]Cemile[/b] olarak değiştirmiş. Çünkü onun ismi [i]"asi olan, isyan eden"[/i] manalarına geliyordu. [b]"Ayn"[/b] ve [b]"sad"[/b] harfleriyle yazılıyor.

[i]"Allah, inananlara da Firavun'un karısını örnek gösterdi. O şöyle demişti: "Rabbim! Bana yanında cennetin içinde bir ev yap, beni Firavun'dan ve onun (kötü) işinden kurtar. Ve beni şu zalim toplumdan kurtar!" (Tahrim: 11)[/i]

Yukarıdaki ayet-i celilede örnek gösterilen Firavun'un karısı [b]"Hz. Asiye"[/b]'nin ismi ise [b]"sin"[/b] ile yazılıp; [i]"acılı, hüzünlü kadın"[/i] anlamlarına gelmektedir.

17.08.2007 - dilbeste

Konular