"kılıç ve kalem ehline değer ver."

“[color=olive]kılıç ve kalem ehline değer ver."

Ey ülkeler fethetmek isteyen padişah!
Eğer padişahlığının uzun sürmesini istersen ve ülkeler fethedip hükümranlığını genişletmeyi düşünürsen iki tür insana çok değer ver onlara saygı duy.

Bunlardan birincisi askerler, ikincisi kendisinden fikir alınması gereken bilgili, tecrübeli ve akıllı insanlardır.

Bilginleri ve kılıcı keskin olanları, cesur ve dürüst askerleri koruyan kollayan, onlara hak ettiğideğeri veren yöneticiler, her işte başarılı olurlar.

Bilmelisin ki insanlar için iki önemli unsur vardır. Bunlar; kılıç ve kalemdir. Kim bu iki unsurun niteliklerine hâkimse, o kişinin sırtı yere gelmez. Çünkü dünya bu ikisi üzerine kurulmuştur.

Bu niteliklerinden en az birisine sahip olmayanın ölümüne sakın üzülmeyesin. Ama kılıç ve kalemi olana iyi davran.

Çalgıcı olanlara, seni zevk ve sefaya sürükleyenlere uyma, onlarla birlikte olma. Hilekârdırlar, onlara güven olmaz.

Düşman sana savaş açmak için hazırlığa başlamışken sen eğlence meclislerinde şarkıcılarla ve eğlence ehliyle bir olma. Böyle yapmak erkeklik değildir.

Devlet yönetiminde görevli olanlar için bu tür eğlenceler kadar tehlikeli bir durum yoktur. Eğlenclerle, zevklenmelerle ve oyunla vaktini harcayan nice padişahın devleti elinden alınmış ve milleti başka milletlerin hâkimiyetine girmiştir. Sen de devletini ve halkını kaybetmek istemiyorsan bilginlere ve askerlere önem ver. Onların değerini yücelt. Kılıç ve kalem sahibi olmayanları meclisine sokma, onlara sakın ola değer verme.


Gülistandan seçmeler Şeyh Sadî s.22-23-24

zambak yayınları[/color]

Konular