Savaşmak iyi değildir"

[color=olive]“Savaşmak iyi değildir"

Akıllı kişi savaş yapmak için hazırlanırken bir taraftan da gizliden gizliye barış yolunu araştırır. Ordular kuran, var olan bütün güçlerini birleştiren ve harekete geçiren kumandanlar, açıktan savaşırlarsa da barış yapmak için bir yol ararlar.

Yiğiliği ve sadakatiyle savaş meydanlarında olan askerinin gönlünü al, onlara iyi davran. Gerektiğinde onların ayağına gidebilmeli ve onlar için ölümü göze alabilmelisin.

Düşman komutanlarını esir düşürürsen; sakın ola gurur sarhoşluğuna düşüp, onları öldürmeyesin. Unutma ki sen de esir düşebilirsin, senin adamların da esir düşübilir. Eğer sen düşmanın olan esirleri öldürürsen onların da senin askerlerini katleder. Senin onlara yaptığından fazlasını sana ve halkına yaparlar.

Esirlere kötü davranan kişi bilmeli ki etme bulma dünyasında yaşıyor. Bugün esir aldığın düşman askerine kötü muamele yaparsan yarın sen daha kötü duruma düşersin.

Düşman büyüklerinden sana teslim olanlara ve senden aman dileyenlere saygılı davran. Bakarsın, bu davranışına imrenen diğer büyükler de sana katılır. Bu ihtimali yabana atma

Gülistandan seçmeler Şeyh Sadî s.25-26
zambak yayınları[/color]

Konular