Virüs programınızı güncellediniz mi?

[left][b]Virüs programınızı güncellediniz mi?[/b]


"Bilgisayarım ağır çalışıyor, işlem yapamıyorum, sık sık kilitleniyor, internete giremiyorum, bazı bilgilerime ulaşamıyorum" gibi şikayetlerle gelmişti bilgisayar.

Getiren adam bu şikayetlerine şunu da ekledi: "Alırken virüs programı da yüklemişlerdi halbuki!"

Bilgisayarın hazır olduğunu ve teslim edebileceklerini söyleyen genç delikanlı bilgisayara virüs bulaştığı için ağır çalıştığını, virüsleri temizlediklerini söyledi.

Adam, "Bilgisayarda virüs programı vardı, nasıl virüs bulaşabilir ki?" dedi. Genç delikanlı:

- Bilgisayarı ne zaman almıştınız?, diye sordu.

- Üç yıl oluyor.

- Amca, virüs programlarını hiç güncellediniz mi?

- O ne demek delikanlı?

***

Enis Bey'in bilgisayarında virüs programı vardı; ama işe yaramamıştı. Enis Bey, şaşkınlığını gizleyemedi. Delikanlı ona virüs programlarının sık sık güncellenmesi gerektiğini, yoksa yeni çıkan virüslere karşı bilgisayarın savunmasız kalacağını anlattı.

***

Her bilgisayarın bir virüs programına ihtiyacı olduğu gibi her insanın da manevi bir antivirüs programına ihtiyacı vardır. Virüsler nasıl ki kötülük saçarlar, girdikleri yerleri bozar ve dağıtırlar. İnsanları da saran her kötü eylem, düşünce ya da yol birer virüstür. Her kişi önce insan olmanın getirdiği özellikler çerçevesinde "kötülüklere" karşı "iyi" meziyetlerini diri ve canlı tutmalıdır. İmani noktada ise Allah'a (cc) ve Peygamberimiz (sas)'e iman ve dinin belirttiği şeyler manevi bir anti-virüs programıdır. Her inanan mü'min kendini koruyacak bir anti-virüs programı yazılımını da uygulamaya sokar. Bu uygulama kimi insanda ilk geldiği günde kalır. Ama kimi insanlar da her gün şekil değiştiren ve insanları nefsinden, duygularından ya da arzularından yakalayan bu virüslere karşı programlarını günceller. Böylece ne maneviyatı ne de bedeni zarar görür.

İnsanların bilgisayarlar gibi bir şansları da yoktur. Bilgisayarınızda bilgilerinizi kaybedebilirsiniz; ama iyi bir virüs taraması ve programların yeniden yüklenmesi sorunu çözer. İnsanın "delete tuşu" çok zor çalışan ve emek-pişmanlık-özveri isteyen bir özelliğe sahiptir. Bilgisayarınızda kötü ve zararlı virüsleri delete tuşuyla silip atabilirsiniz; ama insan bu özelliğini kullanabilmek için içten pişman olmak, özveriyle dua etmek ve bir daha yapmamak zorundadır.

Bir insan öncelikle iyi koruyucu programlara sahip olmalı. Bu programları da günlük, haftalık ya da aylık güncellemelere tabi tutmalı. Öğrendiklerini bir kez daha tekrar etmeli.

Belki de ihlas konusunu 'her daim okunmalı' diye tavsiye eden zat bizlere bu güncellemeleri mi hatırlatıyordu; ne dersiniz?

Serhat Şeftali [/left]

Konular