Ağlanacak halimize gülüyoruz

Seleften biri şöyle demiştir: 'Ölümün hak olduğunu bilen bir kimsenin sevinmesine şaşıyorum! Ateşin hak olduğunu bilen bir kimsenin nasıl güldüğüne şaşıyorum. Dünyanın, ehlini nasıl evirip çevirdiğini gören bir kimsenin bu dünyaya nasıl güvendiğine şaşıyorum. Kaderin hak olduğunu bilen bir kimsenin kendini yormasına şaşıyorum'.

Muaviye'nin huzuruna Necran'dan32 bir kişi geldi. İkiyüz yaşındaydı, kendisine dünyayı nasıl gördüğünü sordu. Cevap olarak şöyle dedi:

- Belanın senecikleri, genişliğin yelcikleri... Gün günü, gece geceyi ta-kib eder. Bir çocuk doğar, bir insan ölür. Eğer doğan olmasaydı halk tamamen yok olacaktı. Eğer ölen olmasaydı dünya, sakinlerine dar gelecekti.

- İstediğini dile!

- Bana geçen ömrümü geri getirmeni, ecelimi tehir etmeni istiyorum!

- Ben buna muktedir değilim!

- O halde benim senin tarafından görülecek hiçbir ihtiyacım yoktur! Dâvud Tâî 'Ey Ademoğlu! Emeline varmanla sevindin! Oysa sen ecelin

bitmesiyle ancak bana gelirsin. Sonra amellerini geciktirdin. Sanki onun faydası sana değil de başkasına aittir' dedi.

Bişr el-Hafî şöyle demiştir: 'Allah'tan dünyayı isteyen bir kimse, Allah'ın huzurunda uzun zaman hesap vermek üzere durdurulmasını istiyor demektir!'

Ebu Hazım 'Dünyada seni sevindirecek hiçbirşey yoktur ki Allah ona senin keyfim kaçıracak birşeyi eklememiş olsun!' dedi.

Konular