Ayet-el Kürsi

AYET-EL KÛRSI !



” K u r ‘ â n - i K e r i m ‘i n E f e n d i s i “
(Kur’ân-i Kerim’in Seyyidi ve en büyügüdür.)



Tevhid ilmiyle alakali en büyük Ayet-i Kerimedir.



Geceleyin inmis olan bu Ayet-i Kerimeyi, Efendimiz (SAV), Zeyd’i (RA) çagirarak yazdirmistir.



Ayet-el Kûrsi indiginde, dünyadaki bütün putlar ve krallar yere düsmüs ve baslarindaki taçlari yuvarlanmistir.



Seytanlar birbirleriyle çarpisarak kaçip, iblis’in yanina toplanmislar ve ona bu karisikligi haber vermislerdir.



Peygamber Efendimiz’in(SAV) Ayet-el Kûrsi’de bulunan “Yâ Hayyu - Yâ Kayyumu”, “Hayy ve Kayyum olan ALLAH’im Senin Rahmetinle yardim istiyorum” buyurarak (üzüntü ve keder aninda) ettigi duadir. Ism-i Azâm oldugu da rivayet edilmekle beraber, Ariflerin Sultani Beyazid-i Bistami (RA) “Bu ismin belli bir tarifi yoktur, lâkin sen kalbini herseyden bosaltip, onu ALLAH’in C.C. Vahdaniyyetine teslim ederek istedigin Isimle zikret” buyurmaktadir.



Ayet-el Kûrsi’de bulunan Esma-i Ilahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur. Çünkü bu Ayet-i Kerime’de, bazisi açik, bazisi gizli olmak üzere onyedi yerde ALLAH’u Teâlâ’nin Ismi geçmektedir.



Yatmadan okuyana ALLAH’u Teâlâ tarafindan bir koruma verilir, sabaha kadar hiçbir seytan yaklasamaz.



Yâ RasulULLAH (SAV) Kur’ân-i Kerimin hangi Sûresi(derece bakimindan) daha büyüktür? Diye soran Sahabe’ye(RA), “Ihlâs Sûresi” buyurdu. O Sahabe(RA) “Kur’ân-i Kerimde hangi Ayet(Fazilet bakimindan) daha üstündür.” diye sorunca, Peygamber Efendimiz(SAV) “Ayet-el Kûrsi’dir” buyurdu. (Darimi)



Ayet-el Kûrsi’yi okuyan kimse yedi kalenin içine girmis gibi muhafaza edilir. Ayet-el Kûrsi, Kur’ân-i Kerimin dörtte biridir.



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Ilim sana olsun ey Eba Münzir, Canim Kabza-i Kudretinde olan ALLAH’a C.C. yemin ederim ki, muhakkak Ayet-el Kûrsi’nin bir dili ve ikide dudagi vardir ki, Ars’in direginin yaninda Melik-i (Müteâl olan ALLAH’u Teâlâ Hazretlerini) takdis eder(O’na Tazimde bulunur.)” (Ebû Dâvud, Ahmed Ibni Hambel)



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Her kim, her farz namazin arkasindan Ayet-el Kûrsi’yi okursa, Cennete girmekten onu ancak ölüm men eder.Her kim onu yatacagi zaman okursa, ALLAH’u Teâlâ ona kendi evi, komsusunun evi ve etraftaki evler hakkinda güvence verir.” (Beyhâki)



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Bakara Sûresinde bir Ayet vardir ki Kur’ân Ayetlerinin Efendisidir. Seytan olan herhangi bir evde okunursa (seytan) o evden çikar. (O Ayet) Ayet-el Kûrsi’dir.” (Beyhâki)



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Her kim farz namazin arkasinda Ayet-el Kûrsi’yi okursa, diger namaza kadar ALLAH’in C.C. zimmetinde olur.” (Heysemi)



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Her kim Ayet-el Kûrsi’yi ve Bakara Sûresinin sonunu sikintili(kederli) aninda okursa ALLAH C.C. ona yardim eder” (Suyuti, Dürrül Mensûr)



(seytan, cinler v.s. serli yaratiklarin serrinden ve anne yada çocuguna zarar vermelerinden yada öldürmelerinden korunmalari için) Dogum yapacak kadinin, Ayet-el Kûrsi, A’raf 54. Ayeti sonuna kadar, Felâk ve Nâs Sûrelerini okuyarak ALLAH’u Teâlâ’ya sigindirilmasi gerekir(Hadis-i Serifle bildirilmistir).



Efendimiz(SAV) buyurdu ki; “Sen Ayet-el Kûrsi’den neredesin? O herhangi bir yemek veya katik üzerine okunursa mutlaka ALLAH C.C. o yemek ve katigin bereketini çogaltir.” (Suyuti)



Efendimiz(SAV) Sûre-i Bakaranin sonunu(Amener Rasûlü) ve Ayet-el Kûrsi’yi okudugu zaman gülerdi ve “Onlar Ars’in altindaki, Rahman’in (Teâlâ) hazinesindendir.” buyururdu. (Suyuti)



Seleme Ibni Kays(RA) “ALLAH’u Teâlâ, ne Tevratta, ne Incil’de, nede Zebur’da Ayet’el Kûrsi’den daha büyük bir Ayet indirmedi.” (Suyuti)



Ayet-el Kûrsi, cinlere karsi kendisinden yardim alinacak dualarin en büyügüdür. Ayet-el Kûrsi’nin insandan seytanlari kovmakta çok tesirli oldugunu söylemisler, ayrica sarali kisiye, seytanin kendisine yardim ettigi sahir(büyücü), kâhin, falci, nefis ve sehvet ehli, zulüm ve gazab erbabi üzerine sadakatle okunuldugunda onlarin seytanlarini etkisiz hale getirmekte de büyük gücü oldugunu denemislerdir. Ancak sadakatle okunmasi sarti kosulmustur.



Herhangi bir muradin hasil olmasi için Ayet-el Kûrsi 313 kere okundugunda, dünya ve Ahiret hakkindaki o istek ALLAH’in C.C. izniyle hasil olur(ne bir eksik ve ne bir fazla okunmamalidir bu sayilarin adedi çok önemlidir).



Cin musallat olan çocuga 18 kere Ayet-el Kûrsi okunursa BIIZNILLAH sifa bulur.



Yemege okunursa yemek bereketlenir.



Devamli okunursa unutkanligi giderdigini Hz Ali (K.V.) buyurmustur.



Evden çikarken okuyan her isinde muvaffak olur ve hayirli isleri basarir. Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasindaki islerin hayirli olur ve fakirligin önlenir.



Bir kimse evinden çikarken Ayet-el Kûrsi’yi okursa, Hakk Teâlâ yetmis Melege emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istigfar ederler.

Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yesfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bisey’in min ilmihî illâ bimâ sâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hifzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.

255.Allah… O’ndan baska Ilah yoktur. Diridir, Kaimdir. O’nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. Izni olmaksizin O’nun Katinda sefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarindakini bilir. (Onlar ise) Diledigi kadarinin disinda, O’nun ilminden hiçbir seyi kavrayip-kusatamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayip-kusatmistir. Onlarin korunmasi O’na güç gelmez. O, pek Yücedir, pek büyüktür. (Bakara Suresi 255)

4 yorum

Ynt: Ayet-el Kürsi

[color=green][b]Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim, her farz namazın arkasından Ayet-el Kûrsi'yi okursa, Cennete girmekten onu ancak ölüm men eder.Her kim onu yatacağı zaman okursa, ALLAH'u Teâlâ ona kendi evi, komşusunun evi ve etraftaki evler hakkında güvence verir."[/b][/color] (Beyhâki)

aynı hadisi şerifin ayrı bir rivayeti...

04.11.2008 - zhümeyra

Ynt: Ayet-el Kürsi

[quote=keceemre ]
Allah razı olsun kardeşlerim yalnız cahilliğime verin doğrudan cennete gitmesine ancak ölüm mani olur sözünü açarmısınız yani açıklarmısınız zaten öldükden sonra cennete veya cehenneme gitmicekmiyiz ...
[/quote]

uzunca bir ara buraya bakamıştım anca gördüğüm için cevaplıyayım dedim

kardeşim ordaki[b][color=red] "doğrudan cennete gitmesine ancak ölüm mani olur"[/color][/b] cümlesi şuna delalet ediyor

Ayet-el Kürsiyi okumak o kadar sevap o kadar sevapki eğer ölüm olmasa okuduğun an hemen cennete girerdin manasına ...
yani dünyadan direk cennete giderdin ama ölüm olduğu iiçin sıranı bekliyeceksin ve ancak öldükten sonra cennete gireceksin bu durumda da ölüm senin hayattayken cennete gitmene mani olduğunu ifade etmiş.... bilmem anlatabildimmi..????

04.11.2008 - zhümeyra

Ayet-el Kürsi

Allah razı olsun kardeşlerim yalnız cahilliğime verin doğrudan cennete gitmesine ancak ölüm mani olur sözünü açarmısınız yani açıklarmısınız zaten öldükden sonra cennete veya cehenneme gitmicekmiyiz ...

29.09.2007 - keceemre

Ayet-el Kürsi

[color=red]**sahabelerden biri Efendimiz in huzuruna gelerek:
Ya resulellah,evimde bereket diye birşey kalmadı deyince Efendimiz[/color](s.a.v) [color=green][b]
''sen ayetel kürsi yi bilio musun?o yemeğe.katığa okunsa Allah teala onların bereketini artırır.namazların arkasından okuyana şükredenlerin kalbi gibi bir kalp,sıddıkların ameli gibi amel,peygamberlerin sevabı gibi sevap ihsan eder..Rahmetini üzerine yayar,doğrudan cennete girmesine ancak ölüm engel olur buyurdu..''[/b][/color]

28.09.2007 - zhümeyra

Konular