NÜKLEER ENERJİ VE ATOM

[color=green]Bir kimse, bir mümin kardeşinin ayıbını kapatırsa, Allahü teâlâ da, o kimsenin bütün ayıplarını kıyâmet günü kapatır.
Hadîs-i şerîf


NÜKLEER ENERJİ VE ATOM
Atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronların toplam kitle ağırlığının, çekirdeği meydana getirmeden önceki toplam ağırlıktan daha az olduğu görülmüş ve aradaki fark kadar kitlenin enerjiye dönüşerek bir güç meydana getirdiği, bu gücün de normalde birbirini itmesi gereken protonları bir arada tuttuğu tespit edilmiştir. Bu gücü meydana getiren enerjiye “Nükleer enerji” (Bağlama enerjisi) denir. Atomun çekirdeğindeki enerji kontrolsüz dışarıya çıkarsa, Atom bombası, Nükleer bomba adını alır. Nükleer santrallerde kontrollü bir şekilde çıkarılırsa, nükleer elektrik enerjisi elde edilir. Atomun içinde son derece büyük bir güç vardır. 21. asırda nükleer santrallerin yakıtı olacağı ifade edilen “toryum”un bir tonu 1 milyar ton petrolün enerjisine eş değerdir.

2002 yılının teknoloji alanında en kayda değer gelişmesi atom çekirdeği çevresinde dönen elektron bulutunun gözlenmesi ve bunun fotoğrafının çekilmesidir.

Bir dağ yer kabuğu hareketleriyle meydana gelir. Bilâhare parçalanır. Ama içindeki atomlarda hiçbir değişiklik olmaz. Dinamit patladığında saniyenin 25 binde bir oranı müddeti içinde sert bir maddeden gaz hâline gelir. Fakat zerrelerde (atomlarda) değişiklik olmaz.

Hidrojen gazının 1 gramında (150x1 trilyon) atom vardır. Bazı bilim adamlarına göre 10 üzeri 45, yani 10 sayısının önüne 45 sıfır konulduğunda çıkan sayı kadar atom insanı meydana getirir. “Kuantum teorisi” atomu meydana getiren atom alt parçacıkları ve bunların davranışlarını inceler. İlim maddenin yapı taşı olan atomun sırrını henüz çözmüş değildir. 2005’in dünyasında ilim son hızla gitmektedir görünse de aslında daha emekleme safhasında olmayan çocuk gibidir..

Öğrendiklerimizde hayret ettiğimiz, öğrenemediklerimizde cahil kaldığımız bütün ilimleri yaratan Rabbimiz sonsuz kudret, azamet ve kibriya sahibidir. Noksan sıfatlardan, zaman ve mekandan münezzehtir.



M.Necati Özfatura Türkiye 11.02.2005


[/color]

Konular