af - gerginlik!!!

[b][color=green]Sizlerle sayın Muhammed Bozdağ'ın yetenek.com sitesinde çeşitli sorulara verdiği cevapları paylaşmak istiyorum.


Bu aktardığım yazıların hem kendime hem de sizlere faydalı olacağını umduğumun bilinmesi ve sizlerle sonsuz güzelliklerde Peygamberimiz Hz. Muhammed " sellallahu aleyhi ve sellem" efendimizin sohbetlerinde buluşmayı Allahu teâlâ nın bizlere nasip etmesi niyazımla.

Sağlıcakla kalınız.
Saygı ve sevgilerimle.


Selamun Aleyküm hocam, bazı yakın akrabalarıma karşı içimde çok büyük bir öfke var. Dinimizin kin beslemeyi tasvip etmediğinin bilincindeyim. Öfke duymanın zararlanının da çok iyi bilincindeyim ama kalbime söz geçiremiyorum çünkü onurum çok kırıldı. Gururum çok ezildi. Ben de affedip kurtulmak istiyorum, öfke insanın içine çok büyük bir yük. Sürekli içsel çatışmalar beni çok yoruyor. Affetmekle ilgili bazı teknikleri kullanıyorum, Allaha havale etmeye çalışıyorum ama bir türlü kalbim tatmin olmuyor. Bu yük beni çok yoruyor. Hocam tavsiyelerinizi bekliyorum. BAna bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Allaha emanet olun.

mbozdag:

Onurun kırılmasının öfkeye yol açması, sıkıştırılan el bombasının patlamasına benzer. Patlamamasının yolu, ya sıkıştırma gücünü azaltmak, ya da bombanın dayanıklılığını arttırmaktır.

Şu açılardan araştırmalar yapın:

-aslinda kirilan onurunuz değil de kibriniz mi? yani gizli bir kibriniz vardı da o mu kırıldı? Eğer öyleyse iyiliğinizedir. Zira kibir insanı çekilmez yapar ve kibirli insan bir süre sonra terk edilir, kimseyle uyum sağlayamaz. Eğer kibriniz kırılmış da tevazua sürüklenmişseniz öfkeniz haksızdır. Derhal tevbe ederek durumu onaylamalı, şükretmelisiniz.

-gerçekten onurunuz mu kırıldı. Yani kendinizi olduğunuzdaün büyük veyü üstün görmediğiniz, insanlara saygı dyduğunuz halde mütevazı kişiliğinizde mi aşağılandı ve adaletsiz, haksız bir saldırıya uğradı. Bu haksızlığa sessiz kalmaz elbette doğru olmaz... Bu durumda:

-kişi bunu cehaletle mi yaptı, bilerek mi yaptı diye bakın. cehaletle yapmışsa, ahmaka verilecek en iyi cevap gülüp geçmektir. İnsan önemsediği kimselerin eleştirisinden alınır. Bir solucan sizi eleştirse gülüp geçersiniz. sonuçta o bir solucan.

-kişi bunu akıllı olduğu halde ve ne yaptığını bilerek, kibrinden mi yaptı. hakkınızı arayın. içinizde kalmasın. eleştirin, bu tavrı bana gösteremezsiniz deyin. içinizdeki düğüm çözülsün. zamanında söyleyemediyseniz, sonradan gidin ve şu zamandaki filan tavrınız beni çok rencide etmiştir. Buna hakkınız olmadığını, bundan sonra benzeri tutumları kabul etmeyeceğimi bilmenizi isterim diyebilirsiniz. bu tutum düğümü çözer ve sizi rahatlatır. Eğer saygısız karşılık verirse ilişkilerniiz kopacaktır. Kopartan da siz olmayacaksınız. O zaman üzülmeniz yersizdir. Sizi bu denli adam yerine koymayanları adam yerine koymanız affetmeniz filan anlamlı değil. Adam yerine koymamak büyük bir cezadır.

-Nihayet hiç bir hak da alamıyor ve kendinizi savunamıyor musunuz? O zaman sizi kader savunacaktır. Uğradığınız haksızlığın bedelini öetedecektir. İsterseniz bekleyin ve izleyin. Allaha havale edin ve gürün kaderin nasil intikamını alacağını...

ANCAK dikkat edin..

Sizin bu geriye dönük yaşadığınız şey öfke değildir. Kin ve intikam hissidir. Zira öfke haksızlık anında yaşanır ve geçerb sonradan süren kindir. İşte bu kötüdür. Neden kin duyarsınız? Allahın adaletine güvenmez ve sabredemez bir an önce intikam almak istersiniz. Düğümdür bu.

-öz takdir kullanın... kendinizi takder ettikçe, değeriniz artar bu tür düğümlerin üzerinizdeki acısı azalır
-ilahi takdire de dayanabilirsiniz. Allah mazlumalrın yanındadır derseniz buradang elecek güç kalbinizi rahatlatır.
-Allahın adaletini düşünmek.
-geleekte o insanların yaşayacağı acıları hayal etmek.
-affetmeniz halinde Allahın sizi yücelteceğini ve affettiğiniz kişiyi karşınızda utandıracağını bilmek sizi rahatlatır ve affetmenizi kolaylaştırır.

Başarılar ve esenlikler diliyorum.

hocam selam bir sorum daha olacak...bazen oyle bir gerginlik üzerimde oluyorki bir türlü sebebini anlayamıyorum.sorun varmı diye bakıyorum sorguluyorum bir sorun bulamıyorum.acaba bir kötü alışkanlıkmı dirki bu hal bende var? selam ve dua ile...

mbozdag:

Böyle bir soruya mantıklı bir cevap veremem... Gerginliğin binlerce sebebi olabilir. Bir sebebi tembelliktir mesela. Bir sebebi kötü şeyler düşünmektir, bir sebebi tv izlemektir. Bir sebebi gürültülü ve kirli şehirlerde yaşamaktır. Sizinkinin hangisi olduğunu bilemem.

[url]www.yetenek.com/[/url][/color][/b]

Konular