ÇİÇEK AŞISI

[size=18px][color=blue]ÇİÇEK AŞISI

Leydi Mary Montague, 1716’da, İngiltere’nin Osmanlı Devleti Büyükelçiliğine atanan Sir Edward Montague’nin eşiydi. 1762’de Londra’da “Türkiye Mektupları” kitabını yayınladı. Bu kitabının 224. sayfasında yer alan mektubunda, Londra’daki bir yakınına şöyle yazıyordu:

“... Size öyle bir şey söyleyeceğim ki, siz de burada bulunmak isteyeceksiniz. Bizde yaygın ve amansız olan Çiçek Hastalığı’nı, Türkler aşılama dedikleri bir usulle zararsız hâle getirmişler...

Aşılamayı meslek edinmiş yaşlı kadınlar var. Aşıyı, çiçek hastası ineklerin yarasından aldıkları sıvıyla hazırlıyorlarmış. Aşılama için en uygun zaman olarak, sıcakların artık geride kaldığı Eylül’ü seçiyorlar.

Aşı için birkaç aile bir araya geliyor. Aşıcı kadınlardan birini çağırıyorlar. Bu kadın, ceviz kabuklarına yerleştirdiği aşılarla geliyor. Kimi aşılayacaksa, aşıyı hangi kolundan istediğini soruyor. Aşıyı, o kola, bir tırnaklama kadar bile acıtmadan zerkediyor. Sonra, aşı yerini ceviz kabuğuyla örterek üstünü sarıyor. Çocuk, bundan 8 gün sonraya kadar gayet sağlıklı oynarken, 8. günün sonunda nöbet başlıyor. Üç gün hâlsiz bırakarak yatırıyor. Bu sırada, % 20-30 kadar döküntüler görüyorsunuz. Ama, bunlar kısa zamanda kayboluyor. Böylece geçen bir 8 gün daha sonra, çocuk hiçbir şey olmamış gibi çıkıyor karşınıza... Ben de oğlumu aşılattım. Artık hiçbir korkum yok. İçim çok rahat...”

Çiçek aşısını bulduğu kabul edilen Edward Jenner bu kitap yayınlandığında henüz 13 yaşında bir çocuktu.

[url]www.turktakvim.com/[/url][/color][/size]

ÇİÇEK AŞISI yorumları

  • Image Description
    talib
    12.03.2008

    [quote="ankebut-57"]Teşekkürler.[/quote]

  • Image Description
    ankebut-57
    12.03.2008

    Teşekkürler.

  • Image Description
    biperwa
    11.03.2008

    tşk