ORUÇ VE SAĞLIK

[color=darkblue]ORUÇ VE SAĞLIK

FİRDEVS ŞULE KARA

Onbir ayın sultanı Ramazan ayı yaklaşıyor. İbadetler, oruçlar, zikirlerle Allah'a daha da yaklaşılacak bu mübarek ayda. Elbette oruç tutarken dikkat edilecek şeyler var. Orucun maddi manevi faydaları sayılamayacak kadar çok. Öyleyse oruçtan kolay kolay vazgeçmemek lazım. Ağır hastalar ve belirli aralıklarla ilaç alması gerekenler haricinde herkes oruç tutabilir. Hamileliğin ilk aylarında zaten bebeğin çok fazla besine ihtiyacı yoktur. İhtiyacı olanı da annenin depolarından karşılayabilir. Ancak son aylarda bebek büyüdüğü ve ihtiyacı arttığı için anne adayının çok dikkatli olması, özellikle sahur yemeğine özen göstermesi gerekir. Süt veren anneler de Ramazan'da dikkatli olmalılar. Zira anne sütü çok değerli olduğundan, sütün kesilmesi bebek açısından önemli bir kayıptır. Aç kalmak sütün kesilmesine neden oluyorsa kâr-zarar hesabını iyi yapmak gerekir.

Mide hastalarının iftarda birden ve çok yememeleri, midelerine dokunacak şeyleri sofralarında bulundurmamaları gerekir. Aslında iftarda birden ve çok fazla yememeye herkes özen göstermelidir. Orucu hafif şeylerle açıp, akşam namazı kılındıktan sonra esas yemeğe geçilmesi daha sağlıklıdır. Bütün gün aç kalmış bir mideyi aniden ve çok fazla doldurmak ona aşırı bir yük bindirir. Sahuru da mümkün olduğu kadar imsak vaktine yakın yapmalı ve doyurucu, tok tutucu yiyecekler tercih edilmelidir. Mide hastalıklarında diyet çok fazla önerilmiyor. Daha çok hastanın deneyerek, midesine dokunduğunu düşündüğü yiyeceklerden uzak durması gerekir. Elbette ki Ramazan vesile edilerek alkol ve benzeri kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır.

Tansiyon hastaları yine Ramazanda ilaçlarını düzenli almalı (tercihen sahurda) ve tuzu kısıtlamaya dikkat etmelidir.

Şeker hastaları da iftarda diyetlerini bozacak yiyeceklerden uzak durup ilaçlarını düzenli almaya özen göstermeliler. İftarda birden ve aşırı yemek bu hastaların kan şekerlerini aniden yükseltebilir.

Sağlıklı beslenmeye Ramazan'da olduğu kadar diğer aylarda da dikkat edilmelidir. Çünkü hastalıklardan korunmada doğru beslenmenin önemi çok büyük. Acıkmadan yemeğe oturmamak, doymadan kalkmak, yiyecekleri çok iyi çiğneyerek yemek, yiyeceklerin temizliğine dikkat etmek, yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, yemekten önce meyve yemek, yanmış yiyecekleri yememek gibi kurallar Peygamberimizin de tavsiye ettiği, pek çoğumuzun da bildiği ancak pek uygulanmayan prensipler. Beslenmede meyve ve sebzeye bolca yer vermek, katı yağları mümkün olduğu kadar azaltıp zeytinyağına ağırlık vermek, fasulye, nohut gibi kuru baklagilleri de bolca tüketmek, kırmızı et kadar balık ve tavuk yemek, kızartmalardan olabildiğince kaçınmak, posalı yiyeceklerden bolca yemek, hazır yiyecekleri çok aşırı tüketmemek, kola gibi asitli içeceklerden uzak durmak dikkat edilmesi gerekli noktalar olarak hatırda tutulmalıdır.

Oruç Peygamberimizin Ramazan dışında da sıklıkla yaptığı bir ibadet. Zaten oruç olmadığı zamanlarda da karnını fazla doyurmadığını, bize de midemizin üçte birini daima boş bırakmamız gerektiğini tavsiye ettiğini biliyoruz. Bugün modern tıbbın bilgileri ile Peygamberimizin tavsiyelerinin birbirine ne kadar uyduğunu görüyoruz. Gerçekten de mideyi çok fazla doldurmak, abur-cuburla sağlıksız beslenmek birçok hastalığa davetiye çıkarmakta. Çağımızın hastalıkları olan kanser, mide-barsak hastalıkları, şeker, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, şişmanlık, yanlış ve sağlıksız beslenmeyle de ilgisi olan hastalıklardır. Bunlardan korunmada sağlıklı beslenmenin önemi ortadadır. Yeterli ve dengeli beslenme, zarar verici maddelerin kullanılmaması ile bir çok hastalığın önüne geçilip sağlıklı ve verimli bir ömür elde edilebilir.

Ramazan gibi mübarek bir ayda beslenmemize özen göstererek daha sağlıklı bir vücutla ibadetlerimizi yapıp bu ayı Allah'a yakınlaşma vesilesi kılalım. Rabbimiz tevfikini refik eyleyip bizi sevdiği kullarından eylesin. Amin.
[/color]

Konular