MÜBÂREK GECELER

[b][color=blue]MÜBÂREK GECELER

Mübârek geceler, İslâm dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ kullarına çok acı-dığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki duâ ve tevbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapması, duâ ve tevbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır. Kıymetli vakit, öğle namazı vaktinden, o ge-cenin sonuna, yani imsak vaktine kadar olan zamandır.

Mübârek geceleri ihyâ etmeli, yani kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, duâ ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevabını ölülere de göndermelidir. Mübârek gecelerde, tevbe ve istiğfar etmek, Allahü teâlâya ilticâ etmek, yalvarmak, günahlarını düşünmek, ayıplarını kusur-larını hatırlamak, kıyâmetteki azapları düşünüp korkmak, Cehennemin sonsuz acılarından titremek lâzımdır. Af ve mağfiret için çok yalvarmalıdır. Mübârek geceler şunlardır:

1-Kadir Gecesi: Ramazan ayı içinde bir gecedir. İmâm-ı Âzam Ebû Hanife “rahmetullahi aleyh” hazretleri; “27. gecesi olması çok vâki olur.” buyurdu.

2-Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi: Ramazanın son günü ile bayramın 1. gü-nü, arasındaki gecedir.

3-Arefe Gecesi: Arefe günü ile Kurban bayramının 1. günü arasındaki gece-dir. Arefe, Zilhicce’nin 9. günüdür. Başka günlere Arefe denmez!

4-Kurban Bayramı geceleri: Kurban bayramının 1, 2 ve 3. günlerinden sonra-ki gecelerdir. Bu 3 güne “Eyyâm-ı nahr” denir.

5-Mevlid Gecesi: Rebî’ul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin doğduğu gecedir. 6-Berat Gecesi: Şaban ayının 15. gecesidir.

7-Mirâc Gecesi: Receb ayının 27. gecesidir.

8-Regâib Gecesi: Receb ayının ilk Cuma gecesidir.

9-Muharrem Gecesi: Muharrem ayının 1. gecesi, Müslümanların kamerî yılba-şı gecesidir.

10-Aşûre Gecesi: Muharrem ayının 10. gecesidir.

Bunlardan başka, Fıtr Bayramının diğer geceleri, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on geceleri, haftanın her Cuma ve Pazartesi geceleri de mübârektir. Yukarıdaki on geceden beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci gecelere Kandil geceleri denir.

[/color][/b]

[url]www.turktakvim.com/[/url]

Konular