IP Nedir

IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), internete ya da diğer herhangi bir ağa bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adres.

İnternet'e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, IP adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.

IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5

Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan Alan Adı Sunucularından (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet'te trafik Başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.


Kullanılan bilgisayarın IP'sini öğrenme

WindowsXP 'de başlat/çalıştır a tıklandıktan sonra komut satırına cmd /k ipconfig/all > C:\IP.txt yazılırsa IP'ye ait bazı bilgiler c:\ dizininde IP.txt isimli dosyaya kaydedilerek görülebilir. Ancak bu komut sonucu dönen değerler internette dolaşırken kullanılan IP numarası değildir. Burada yeralan bilgiler, Windows IP yapılandırması ve ethernet bağdaştırıcı yerel ağ bağlantısı (DNS'ye ait bazı bilgiler) ile ilgili bilgilerdir.

İnternette dolaşırken kullanılan IP adresini görmek için IP adresini gösteren sitelerden yararlanılabilir. IP adresi Internet Explorer'da yazılırsa, bilgisayarın 80 portundan bağlanılmış olunur (aksi belirmediği sürece browserlar 80 portuna erişir. Örn: [url]www.x.com:6688[/url] port 6688'e erişir).

Eğer bilgisayarda bir web sunucu yazılımı mevcutsa yayındaki index sayfasını görüntülenir. Ancak çoğu zaman eğer port yönlendirme yapılmamışsa ADSL modemler DHCP sunucusu olarak görev yaptıklarından onların paneline giriş yapılan şifreli alan çıkacaktır. Bilgisayara doğrudan erişebilmek için tarayıcıya "localhost" yazılması yeterlidir (bu genelde 127.0.0.1 manasına gelir). Eğer bilgisayarda ApacheTriad v.s.. sunucu programı yüklü değilse, "Sayfa görüntülenemiyor" sayfası gelecektir.


Dinamik ve Statik adresler
Telefon ile (ADSL veya çevirmeli bağdaştırıcı) internete bağlanan kullanıcının IP adresi çoğu zaman dinamiktir, yani servis sağlayıcıda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinin belli kısımları değişebilir.

Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Sunucu görevi gören bilgisayarlar için tercih edilir.


IP Adresi Sınıfları
Kullanım alanlarına göre IP Adresleri sınıflandırılır.

Örneğin;

A Sınıfı IP Adresleri 1..aaa.bbb.ccc / 127.aaa.bbb.ccc
B Sınıfı IP Adresleri 128.aaa.bbb.ccc / 192.aaa.bbb.ccc
C Sınıfı IP Adresleri 193.aaa.bbb.ccc - 255.aaa.bbb.ccc aralığındadır. SubnetMask Olarak 255.255.255.0

4 yorum

Ynt: IP Nedir

Yok IP adresleri genelinde gizli kalıyor . Gizli kalmasa bile demekki IP ile ne yapacaklarını bilmiyorlar . Çünkü saydığım şeyler olan, olabilecek şeyler ...
Tabi virüs proğramları var onların etkiside göz ardı edilemez ama yinede pek güvenlide sayılmayız
Başka bir yorum yapamıyorum :)

20.02.2009 - hhmercan

Ynt: IP Nedir

:o :o Arama motorunu kullanıyoruz bir çok siteye girmek durumunda kalıyoruz ve hepside Ip adreslerini biliyorlar sanırım.

O halde bizim hiç güvenliğimiz yok! İnterneti yapanlar bunalrı düşünmüş olmalıydı.

20.02.2009 - zambak

Ynt: IP Nedir

IP ile ne kadar bilgiye ulaşılır, ne yapılabilir sorusunun cevabı sorduğunuz kişiye göre değişir :)
mesela benim için soruyorsanız ;
Pek önemli birşey yapamam
Ip adresinizle bulunduğunuz yeri öğrenebilirim, msn konuşması yaptığım kişiler istemesede camını açtırabilirim ;D ,belki bilgisayarınıza sızmayı başarabilirim, sevmediğim biriyse çok gıcık oluyorsam birazda ona uğraşarak bilgisayarını çökertebilirim ...
Tabi karşıdaki kişinin bilgide önemli bu konuda ...
Eğer biraz bilgisi varsa yutmayabilir :)
Şimdii eğer bu soruyu bir hacker a soruyorsanız onun cevabıda muhtemeln neyin var neyin yok istediğim zaman alırım istediğin zaman silerim istediğimi yaparım olacaktır sanırım ...
Sizin elinizde olmadan pc nize istediğini yapabilecektir ...

20.02.2009 - hhmercan

Ynt: IP Nedir

IP Adresi dinamik deniliyor girilen sitelerde ıp adresiniz gösteriliyor genelde aynı numara oluyor.Bir kişinin IP Numarasıyla ne kadar bilgiye ulaşılır?

20.02.2009 - zambak

Konular