öğrencinin uyku düzeni nasıl olmalı?

[b]Uyku düzeni (Aydınlıkta uyuma, aydınlıkta uyanma)[/b]
Beyin pilinin en önemli şarj cihazı uykudur. Uyku yeterli düzeyde alınmadığı takdirde dikkat dağınıklığı ve algılama güçlüğü çekeriz. Özellikle gürültü kirliliğinin çok olduğu şehirlerde uyku daha da bir önem kazanır.
Peki bu uyku süresi ne kadar olmalıdır; ve hangi aralıktaki uyku en fazla fayda sağlayıcıdır?Şehirleşme düzeyi arttıkça uyku ihtiyacı da artar. Şehir içi ulaşımın yoğun olduğu İstanbul ile her hangi bir kasabadaki öğrencinin fiziksel yorgunluğu bir olmadığı gibi uyku ihtiyacı da aynı düzeyde değildir.
ÖSS ve OKS hazırlığı yapan bir öğrenci asgari 6 saat ve en fazla 8 saat uyku uyumalıdır. Bu saatlerin altındaki ve üstündeki sürelerde alınan uykunun yetersizlik ve zihni tembelliğe yol açıcı etkileri vardır.
Uykunun en verimli olduğu aralık ise güneşin batışından yaklaşık 2 saat sonra başlar ve sabah güneş doğmadan biter. Bu aralıkta alınan uykunun gündüz uykusuna oranla dinlendiriciliği daha fazladır. Çok çalışacağım diyerek geç yatıp geç kalkanlar ertesi gün elde edecekleri verimi yok ettiklerinin farkında değildirler.
O halde bir uyku en geç akşam saat 11 de başlamalı ve sabah saat 7 yi aşmamalıdır. Unutmayın, güneş ışınlarının uykudaki bir insan üzerinde ciddi olumsuz etkileri olmaktadır, bu yüzden uykunuzu elden geldikçe gece karanlığında alınız.
Yazan: Rehb.Eğt.Uzm. Aydoğan ARI