Saç dökülmesi ve tedavisi

Saç dökülmesi her yaşta herkesin sorunu olabilen yaygın bir sikayet. Ancak bunun üstesinden gelebilirsiniz. Derim dermatoloji merkezinde Dr. Melda hanım bu konuda uzman. Sorunu olanlar kesinlikle başvurmalı.

Farklı sebeplere bağlı olabilen saç dökülmeleri hem kadınları hem erkekleri sosyal ve psikolojik olarak etkileyebilmektedir. Saç dökülmesi sık görülen bir durumdur ve kişiler yaşamları süresince değişik tipte saç dökülme problemleri yaşayabilmektedir. Doğru tanı konulması ile saç dökülmesi olan birçok kişiye uygun tedavi yaklaşımları ile yardım edilebilmesi mümkündür.
Saçlı derideki tüm saçlar bir büyüme döngüsü içindedir. Bu saçların ortalama %90’ı büyüme (anagen) fazındadır ve bu faz yaklaşık 3 yıl sürer. Saçların ortalama %10’u da dinlenme (telogen) fazındadır ve bu faz da yaklaşık 3 ay sürer. Bu süre sonunda kıl folikülünden yeni saç oluşur ve dinlenme fazındaki saç dökülür. Günde yaklaşık 50-100 arası saç dökülmesi normal kabul edilir. Fizyolojik stres ve hormonal değişimler gibi durumlarda büyüme fazındaki saçlar hızlı şekilde dinlenme fazına geçerler ve klinik olarak saç dökülmesi gelişir. Doğum yapma ateşli hastalıklar tiroid hastalıkları diyet ile ilgili sebepler bazı ilaçlar kanser tedavileri demir eksikliği kronik hastalıklarbüyük cerrahi girişimler saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Bu durumlarda saçlı deride herhangi bir bulgu gözlenmeksizin saç kaybı oluşur. Saç dökülmesi yapan bir başka sebep de saçlı deriye ait hastalıklardır. Bu durumlarda saçlı derinin dermatolojik muayenesinde saptanan bulgular doğrultusunda bazen deri biyopsisi kazıntı örnekleri kıl şaftının mikroskopik incelemesi gibi yardımcı tanı teknikleri de kullanılarak neden araştırılır. Hormonal sebeplere bağlı saç dökülmelerinde ise hem kadın hem erkeklerde ön ve tepe bölgelerde saçlarda seyrelme olur.
- See more at: [url=http://www.derimdermatoloji.com/sac-dokulmesi/]Saç Dökülmesi | Özel Derim Dermatoloji DAL Merkezi[/url]

Konular