Sara Hastalığında Tedavi Saptama

TEDAVİNİN SAPTANMASI

Sara tedavisinde hasta, doktor ve hastanın ailesi arasında sıkı bir işbirliği gereklidir. Önce, hastalığın kesin tedavisinin mümkün olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Ancak «genel tedavi» baslığı altında toplanabilecek birtakım tedbirlerle kontrol sağlanabilir. Bu tedbirler arasında toplumun göstereceği anlayış ve nöbet sayısını azaltacak ilaçlar büyük önem taşırlar. Bu arada hastayı veya ailesini salt hastalık nedeniyle toplum dışı kişiler haline koymak çok yanlış bir tutumdur. Sara hastayı kısıtlayıcı bir hastalıktır; ancak hiç bir zaman bir utanç kaynağı olmamalıdır.

Genel sağlığını kazanabilmesi için hasta sürekli olarak desteklenmelidir. Çeşitli toplumsal faaliyetlere katılmalı ve spor yapmalıdır. Başka bir deyişle saralı hasta mümkün olduğu kadar normal bir yaşam sürdürmelidir. Saralı hastalar sağlıklı kişilerin yedikleri herşeyi yiyebilirler ve gerekirse alkol alabilirler. Ancak bu konuda aşırılığa kaçmamak gerekir.

Saralı hastalar iş bulmak konusunda genellikle güçlük çekerler. Tutacakları iş büyük ölçüde nöbetlerin biçimine ve sıklığına bağlıdır. Bununla birlikte anlayışlı işverenler yanında çalışan saralılar verimli olabilmekte ve normal zekalı ve iyi kontrol edilen saralılar iş bulma konusunda genellikle sıkıntı çekmemektedirler.

Sara zeka geriliği ile birlikte görülürse, ilaç tedavisi kesin olarak gereklidir. Son elli yıldır uygulanan kasılmaları önleyici ilaçlar titiz bir tedavi yapıldığı taktirde hastanın yaşamını son derece olumlu bir biçimde değiştirebilmektedirler. Kimi zaman tek tek, bazen de birkaçı birlikte kullanılan bu ilaçlar sarayı denetlemede büyük başarı sağlarlar. En etkilisinin saptanabilmesi için hastanın birkaç ilacı denemesi gerekir, ilacın etkisiz olduğuna karar vermeden önce dozu arttırılır; ancak aşırı yükleme yapmamaya gayret edilir.

Günümüzde uygulanan ilaçların bir çoğunun uyku getirici etkisi vardır. Hastanın moralini bozacak en önemli etken, tedavinin bu uyutucu ve zihinsel etkinliği azaltıcı etkisi olduğundan, dozu saptarken çok dikkatli olmak gerekir. Bu konu çocuklar açısından da önemlidir. İlaç tedavisiyle sarası geçen çocuklar uykulu bir hale bürünüp derslerinde başarılı olmayınca geri zekalı sanılabilirler.

Daha önce sözü edilmiş olan status epilepticus (ağır sara nöbeti) durumlarında arka arkaya gelen nöbetler hastayı bitkin bir duruma koyar. Bu nedenle bu tür olayların acil müdahaleyle tedavisi gerekir; ölüme yol açan neden bu ağır nöbettir.

Nöbetlerin tehlikelerini gidermek amacıyla beyin etkinliğini yavaşlatıcı ilaçlar kullanılır. Ancak bu durumda, solunum gibi önemli işlevleri denetleyen merkezler de etkilenirler. Bu nedenle doktorun karar verirken çok dikkatli olması gerekir. Genel anestezi de bu durumda çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Damardan veya kastan barbitürat, anüsten uyuşturucu, solunum yoluyla eter verme bu konuda yararlanılan çeşitli olanaklardır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ilaç damardan veya kastan verilen paraldehittir.

Konular