Şeytan Ayetlerine Şövalyelik Unvanı

[img]http://img502.imageshack.us/img502/641/20070616000343salman203fg0.jpg[/img]“Şeytan Ayetleri” kitabının yazarı Salman Rüşdi'ye 'Şövalye' unvanı veren İngiltere’ye yönelik tepkiler artıyor.

Son olarak İran yönetimi, Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığı İngiltere büyükelçisine, Rüşdi'yi ödüllendirme kararını ''kışkırtıcı bir hareket'' olduğunu bildirdi.



İngiliz büyükelçiyle görüşen İran Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa işlerinden sorumlu yetkilisi İbrahim Rahimpur, kararın bir buçuk milyar Müslümanı ve diğer dinlere bağlı insanları derinden incittiğini söyledi. Rahimpur "Tahran'ın, bu hareketin yaratacağı ortamdan İngiliz hükümeti ve Kraliçe'yi sorumlu tutacağını'' da vurguladı.

Dün de Pakistan dışişleri bakanlığına çağrılan İngiltere Yüksek Komiseri Robert Brinkley'e, 'İngiltere'nin bu tür adımlarının, inançlar arasında uyum sağlama çabalarını baltalayacağı' mesajı verilmişti.

Pakistan Dini İşler Bakanı İcaz’ül Hak, Parlamento oturumunda, unvan kararıyla ilgili olarak bu gibi adımların “terör”ün temelini oluşturduğunu söyledi. Bakan, "Birisi Peygamber'in onurunu korumak için intihar saldırısı düzenlerse, yaptığı vacip olacaktır!" dedi. İcaz’ül Hak, sözlerinin “terör”ü teşvik etmek değil, kökenlerini ortaya koymak amacıyla sarf edildiğini savundu. Pakistan parlamentosu, Pazartesi günkü oturumunda, İngiltere'nin yazar Salman Rüşdi'ye 'Şövalyelik' unvanı vermesini oybirliğiyle kınamış ve yazara bu nişanın sunulmasından vazgeçilmesini istemişti. Parlamento kararında, yazarın bu şekilde onurlandırılmasının Müslümanların duygularını incittiği ifade edilmişti.

[img]http://img502.imageshack.us/img502/7618/20070620071536salmanproiu6.jpg[/img] Karar ardından pek çok kentte İngiliz bayraklarının yakıldığı gösteriler düzenlendi.

İngiltere, diplomatik sürtüşmelere neden olan Salman Rüşdi'ye ‘Şövalyelik’ unvanı verilmesinin İslam’a hakaret niyeti taşıdığı suçlamalarını reddederken; İran, bu unvanın Rüşdi’ye verilmesini İngiliz hükümetinin İslam’a karşı mücadelesinin açık bir örneği olarak değerlendiriyor.

Salman Rüşdi ve yarattığı tepkiler

59 yaşındaki Salman Rüşdi, Kraliçe İkinci Elizabeth'in, “büyük başarıları” dolayısıyla takdire layık bulduğu 950 kişilik listeye girmişti. 1989 Yılında Rüşdi'nin Peygamberimize hakaretlerle dolu “Şeytan Ayetleri” adlı kitabı yayımlandığında Müslümanlar arasında geniş protesto eylemleri ve infiale tanık olunmuş, kitap pek çok yerde yasaklanmıştı. İran İslam devriminin lideri İmam Humeyni de yazar hakkında, ölüm fetvası çıkarmıştı. İranlı yetkililer, zaman zaman İmam Humeyni'nin Rüşdi hakkında verdiği fetvanın hala geçerli olduğu yönünde açıklamalar yapıyor.

Konular