Emir ve yasakların hikmeti

[size=18px][color=blue]Emir ve yasakların hikmeti



Sual: Kadın açık gezerse Allah’a ne zararı olur, kapanırsa ne faydası olur? Bunun gibi, namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetlerin Allah’a ne faydası var da emretmiştir? İçki, kumar, faiz, zina, yalan, hırsızlık gibi günahların, Allah’a ne zararı var da yasaklamıştır?

CEVAP

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

İbadetlerin hepsi, insanlara faydası olduğu için emredilmiştir. Yoksa hiçbir ibadetin Allahü teâlâya faydası yoktur. Allahü teâlâ hiçbir şeye muhtaç olmadığı halde, emir ve yasaklar vermekle kullarını şereflendirdi. (1/73)

İbadetlerin Allah’a bir faydası olmadığı gibi, günahların da bir zararı olmaz. Herkesin yaptığı ibadetin faydası, günahlarının zararı kendinedir. Birkaç âyet-i kerime meali şöyledir:

(Salih amelin, ibadetin faydası, bunu yapanadır.) [Fussilet 46]

(Kim, [ibadet edip günahlardan] temizlenirse, faydası kendinedir.) [Fatır 18]

(Herkes, kendisi için cihad eder, faydası kendinedir.) [Ankebut 6]

(Rabbiniz size basiret [idrak kabiliyeti] vermiştir. Artık kim hakkı görürse faydası kendine, kim de kör olursa zararı kendinedir.) [Enam 104]

(İnkâr edenin zararı kendinedir.) [Fatır 39]

(Zerre kadar iyilik eden mükâfatını, zerre kadar kötülük eden de cezasını görecektir.) [Zilzal 7, 8]

(Kimse kimsenin günahının cezasını çekmez.) [İsra 15]

İslam âlimleri buyuruyor ki:

(Allah’ın benim ibadetime ihtiyacı yoktur, benim işlediğim günahlar da Ona zarar vermez) diye, yanlış düşünen kimse, ilaç kullanmayan hastaya benzer. Doktor hastasına, perhiz ve ilaç tavsiye ediyor, zehirli bir gıdayı yasak ediyor. Hasta ise, (Perhiz yapmazsam, zehirli gıdayı yersem veya ilaç kullanmazsam, doktora hiç zararı olmaz) diyerek, perhiz yapmasa, zehirli gıdayı yese veya ilaç kullanmasa, bunların doktora zararı olmaz. Fakat kendine zararı olur. Doktor, kendine faydası olduğu için değil, onun hastalıktan kurtulması için, bunları tavsiye etmiştir. Doktorun tavsiyesine uyarsa, şifa bulabilir; uymazsa ölüp gidebilir. İşte bunun gibi, (Allah’ın benim ibadetime ihtiyacı yoktur, benim işlediğim günahlar ona zarar vermez) diyerek, iman etmeyen, ibadetlerden kaçan, günahlara dalan kimse de, Cehenneme gider.

İmanlı ölen günahkârlar, geç de olsa, Cennete girer. Ancak ibadet etmeyen, günaha devam eden kimselerin, imanlı ölmeleri çok zordur. İbadetler imanı muhafaza eder. Günahlar imanın sönmesine yol açabilir. Bunun için ibadetleri bırakmamalıdır.



Dinimiz İslam Mail Grubu

[/color][/size]

1 yorum

Emir ve yasakların hikmeti

teşekkürler

29.02.2008 - talib

Konular