Anka Kuşu'nun 'Kızıl Gezegen'deki keşfi başladı

Anka Kuşu'nun 'Kızıl Gezegen'deki keşfi başladı


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin Mars'ın kuzey kutbunu keşfetmek üzere 2007'de uzaya fırlattığı Phoenix (Anka Kuşu) uzay aracı, gezegene başarıyla indi. İlk fotoğraflarını gönderen Phoenix, 3 ay boyunca keşif yapacak. Anka Kuşu, 1976'daki Viking 2 uzay aracından bu yana Mars'a ilk motorlu inişi yapan uzay aracı oldu.



Phoenix'in yolculuğunun özellikle son dakikalarında NASA'da büyük heyecan yaşandı. Saatte yaklaşık 21 bin kilometre hızla seyreden araç, Mars'ın atmosferine girişinde hızını aniden düşürerek paraşütle gezegenin kuzey kutbundaki 'Yeşil Vadi'ye yumuşak iniş yaptı. Nefeslerin tutulduğu son 14 dakikada, Anka Kuşu'nun 26 kritik manevra için roketlerini ateşlemesi ve görevin tamamlanması için bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerekiyordu. Bilim adamları ve mühendisler, aracın hasarsız yere iniş sinyallerini alınca başarıyı birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak kutladı. Proje Yöneticisi Barry Goldstein, "Rüyamda bile her şey bu kadar mükemmel olamazdı." diye konuştu. Arizona eyaletinin Tuscon kentinde yer alan Bilim Operasyonları Merkezi'ndeki 'Family and Friends' organizasyonuna katılan Amerikalılar da, NASA'dan yapılan canlı yayını soluksuz izledi. Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın küçük kayaların arasında Mars yüzeyine basmış bacaklarından birinin görüntüsü ile ufuk çizgisinin görüntüleri Dünya'ya ulaştı. İlk görüntülerin, uzay aracının durumu ve üzerindeki bilimsel araçlar hakkında uzmanlara bilgi verdiği belirtiliyor.

Mars'a 1960'tan bu yana Amerikalı, Rus, Japon ve Avrupalılar 38 uzay aracı gönderdi, ancak bunların yarısından azı başarılı oldu. 3 ay boyunca Kızıl Gezegen'de mikrobik yaşam olup olmadığını araştıracak olan Phoenix, gezegen yüzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu da analiz edecek.

Tuscon, Pasadena, Washington; Cihan, aa

1 yorum

Anka Kuşu'nun 'Kızıl Gezegen'deki keşfi başladı

adamlar ayda herseyi kesfe cikiyorlar bizimkiler bir biriyle ugrasiyorlar

tesekkürler kardesim

27.05.2008 - talib

Konular