Avrupa'nın yeni kralı İspanya

Avrupa'nın yeni kralı İspanya


Euro 2008'de finalde Almanya'yı tek golle deviren İspanya, 44 yıllık kupa hasretine son verdi ve yenilgisiz şampiyonluğa ulaştı. Matadorların başarılı kalecisi kaptan Casillas, kupayı kaldırarak takım arkadaşları ile büyük bir sevinç yaşadı.
Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğini yaptığı 2008 Avrupa Şampiyonası'nın final maçında Almanya'yı 1-0 mağlup eden İspanya kupaya uzandı.




50 bin kişi kapasiteli Viyana Ernst Happel Stadyumu'nda oynanan karşılaşmanın tek golü 33. dakikada Fernando Torres'ten geldi.

Euro 2008'de merakla beklenen final maçında iki dev, Almanya ve İspanya kozlarını paylaştı.

İspanya'da sakat David Villa dışında eksik bulunmazken, Almanlar tam kadro sahadaydı. Turnuvada oynadığı tüm maçları kazanan ve ortaya koyduğu futbol ile taraflı-tarafsız futbolseverlerin beğenisini kazanan Boğalar, final karşılaşmasına da iyi başlayan taraftı.

Ayağa hızlı paslar ve yetenekli oyuncuları ile Almanya'dan daha kaliteli bir takım olduğunu belli eden İspanya, ilk 45 dakikada oyunu domine eden taraftı. Almanlar ise fizik güçleri ve disiplinli oyunları ile İspanyolların güzel oyununu bozmaya çalıştı.




Sürekli üstünlük sayısını düşünen İspanya aradığı gole ise 33. dakikada maçın adamı Torres ile ulaştı. Bu dakikada Xavi'nin, Alman savunmasının arkasına attığı derin topa hareketlenen Torres, sağ kanatta topla buluştu ve Lahm'ı geçti, kaleci Lehmann'ın da üzerinden topu aşırttı ve takımını öne geçiren gole imza attı.

İlk yarı bu skorla biterken ikinci 45 dakikaya 1-0 geride başlayan Almanya'da Löw, 58. dakikada yaptığı oyuncu değişikliği ile büyük bir risk aldı. Ön liberosu Hitzlsperger'i kenara alan Löw, Kuranyi'yi sahaya sürdü. Ancak F.Bahçe'nin yeni hocası Aragones'in yönetimindeki İspanyollar, Panzerlere gol şansı tanımadı ve tam 44 yıl sonra Avrupa şampiyonu oldu.

F.Bahçeliler final maçını farklı bir gözle seyretti
Euro 2008'in final maçı dün gece milyonlarca futbolseveri ekran başına çekerken Fenerbahçeliler bu dev karşılaşmayı farklı bir gözle izledi. Zira Almanya'nın başında bulunan Joachim Löw, 1998-99 sezonunda Sarı-Lacivertli takımı çalıştırmış, İspanya'nın hocası Luis Aragones ise Kanarya'nın yeni sezonda teknik patronluğunu üstlenecek isimdi. Alman ve İspanyol taraftarlar kadar olmasa bile final maçını büyük heyecanla seyreden Fenerbahçeliler, sonuçta Aragones'in takımı İspanya'nın kupayı kazanmasıyla tebessüm etti. Aragones'in yanı sıra Sarı-Lacivertli takımın büyük ölçüde renklerine bağladığı Güiza'nın da İspanya kadrosunda bulunması ve son 13 dakika oynaması finali ilginç kılan ayrı bir detaydı. Bu arada İspanya'yı şampiyonluğa taşıyan 70 yaşındaki Aragones, Avrupa Şampiyonası'nı kazanan en yaşlı teknik adam oldu. Ahmet Uykan, İstanbul

İspanyollar 44 yıl sonra zafere ulaştı
1964'te Avrupa şampiyonu olduktan sonra ne dünya ne de Avrupa'da büyük bir turnuva kazanan İspanyolların 44 yıl sonra yüzü güldü. Boğalar, Avrupa Şampiyonası'nda en son 1984'te Fransa ile final oynamış ve maçı 2-0 kaybetmişti. Euro 2008'deki bütün maçlarını kazanarak kupayı müzesine götüren İspanyollar ayrıca, Romanya'ya 1-0 yenildiği 2006 Eylül'ünden sonra yaptığı 22 karşılaşmada 19 galibiyet ve 3 beraberlik alırken hiç yenilmedi.

Bu arada Almanya ile oynanan final karşılaşmasında sakatlığı nedeniyle takımdaki yerini alamayan İspanyol golcü David Villa, Euro 2008'de attığı 4 golle turnuvanın gol kralı oldu. Turnuvada üçer gol atan milil futbolcumuz Semih Şentürk, Rus Roman Pavluychenko ve Alman Lukas Podolski ikinciliği paylaştı. Almanya'nın 39 yaşındaki file bekçisi Jens Lehmann ise Avrupa Futbol Şampiyonası finaline çıkan en yaşlı oyuncusu oldu. Öte yandan turnuvaların başarılı takımı Almanya, 6 kez oynadığı finalde bu kez istediğini alamadan evine döndü.



--------------------------------------------------------------------------------

ALMANYA: 0 - İSPANYA: 1
ALMANYA: Lehmann 6, Friedrich 5, Mertesacker 4, Metzelder 4, Lahm 3 (Dk. 46 Jansen 4), Schweinsteiger 6, Frings 5, Ballack 5, Hitzlsperger 4 (Dk. 58 Kuranyi 3), Podolski 5, Klose 5 (Dk. 78 Gomez?).
İSPANYA: Casillas 8, Ramos 8, Puyol 7, Marchena 7, Capdevila 7, Senna 7, Iniesta 8, Xavi 8, Fabregas 8 (Dk. 63 Alonso 5), Silva 7 (Dk. 66 Cazorla 4), Torres 8 (Dk. 77 Güiza 4).
GOL: Fernando Torres (Dk. 33)
SARI KARTLAR: Ballack, Kuranyi / Casillas, Torres.
HAKEMLER: Roberto Rosetti 6, Alessandro Griselli 7, Paolo Calcagno 7 (İtalya)
STAT: Ernst Happel-Viyana

Spor Servisi

2 yorum

Avrupa'nın yeni kralı İspanya

paylasim icin tesekkürler ama türkiye bunlardan daha iyi oynuyordu bir kacinin cezasiyla elendik.

30.06.2008 - talib

Avrupa'nın yeni kralı İspanya

hayırlı olsun 8-) :D

30.06.2008 - hadra

Konular