Egri Minare.. ve icimizdeki cocuklar..

[i]
Süleymaniye Camiinin inşası tamamlanmış, ibadete açılacağı gün ilan edilmişti O gün gelince istanbul'un her yanından insanlar bu eşsiz eserin açılışında bulunmak için şehrin bu noktasına akın etmişti Herkes hayranlıkla bu Türk mucizesini seyrediyordu Fakat bunlar arasında bulu nan bir çocuk, [size=24px]"Aaa şu minareye bakın nasıl eğri!"[/size] diye bağırıyordu Herkes de bakıyordu ama bir eğrilik görmüyordu Çocuğun minarelerden biri için eğri dediği Mimar Sinan'a kadar ulaştı Koca mimar hemen çocuğun yanına geldi ve ona, "Yavrum hangi minare eğri göster bana" dedi Çocuk da "İşte şu" diye minarelerden birini gösterdi Mimar Sinan hemen adamlarını topladı Uzun halatları biribirine ekletip minareye bağlattı "Çekin yukarı doğru!" diye çektirmeye başladı Çocuğa da, [size=18px]"Oğlum, bak bu minareyi doğrultturuyorum, sen dikkat et, dosdoğru olunca haber ver"[/size]

dedi Adamlar gerçekten düzeltiyormuş gibi çekiyorlardı Çocuk bir süre sonra, "Tamam, minare doğruldu" diye bağırdı İşçiler çekme işini bırakıp halatları çözdüler Başından beri olaya tanık olan Sinan'ın ustalarından biri herkesin kafasını kurcalayan soruyu Mimar Sinan'a yöneltti:

- [b]Ulu mimarbaşımız, sen herkesten iyi biliyorsun ki, minarede eğrilik falan yok O halde niçin düzeltmeye kalkıştın?[/b]

Mimar Sinan'ın cevabı inceliğin, anlayışın, hoşgörünün simgesi idi:

- [color=brown]Ben bilmez miyim minarede eğrilik olmadığını [u]Ama çocuğun kafasındaki "minare eğri" intibaını da öyle bırakamazdım [/u]Bu yönteme başvurdum ki çocuğun kafasındaki "eğri" kanaati silinsin Yoksa her yerde çocuk aklıyla minarenin eğri olduğunu söyler, sonra gerçekten eğri olduğu şeklinde bir inanç yayılırdı [/color][/i]

* * *

Icimizde amuda kalkip öyle bakanlara bu minarenin egri olmadigini söyleyebilecek bir mimar sinan var mi acaba?

Elinizi yüreginize koyun ve egri sandiginiz dogrulari.. dogru sandiginiz egrileri tekrar gözden geciriniz.. her zaman önünüze bir mimar sinan cikmaya bilir..

[color=green]Hayati egrileri dogrultmak,
Dogrulari egritmekle gecti..

Ömrü Epegri yasayarak gecmis idi
Simdi dosdogru gidecegi yer belli idi[/color]

Rabbim gerceklere karsi gözlerimizi kör etmez insaallah

Egri Minare.. ve icimizdeki cocuklar.. yorumları

  • Image Description
    keceemre
    01.08.2007

    Allah razı olsun ...

  • Image Description
    naz
    31.07.2007

    [b]Eserleriyle Osmanlı Türk-İslâm tarihine damgasını vuran, Türk mimarlık tarihinin yüzakı Mimar Sinan, en büyük ve en muhteşem eseri Sûleymaniye camiinin inşasını tamamladıktan sonra bazı bakımlardan bu ulu mabedi testlere tâbi tutuyordu. Bunlardan biri de cami içinde sesin dengeli bir şekilde dağılıp dağılmadığını, mihrapta Kur'an okuyan imamın sesinin en arkalardan ve diplerden duyulup duyulmadığının denenmesi idi.

    Bunun için Mimar Sinan nargile kullanıyordu. Nargileyi mihraba koyuyor, içindeki suyu fokurdatıyordu. Bu fokurtu cami içinde ahenkli bir şekilde dağılıyor mu, her yerden net olarak duyuluyor muydu, bunu kontrol ediyordu. Her devirde eksik olmayan gammazlardan biri, Anadolu halkının evliya olarak bildiği bu büyük insanı Kanuni'ye ispiyon etmişti:

    "Efendimiz, Mimar Sinan yeni yaptığı caminin mihrabında nargile fokurdatıyor"

    Kanuni hiç ihtimal vermedi. Sinan'ın samimi bir Müslüman olduğuna, böyle bir şey yapmayacağına güveni tamdı. Ama usulen de olsa olayın üzerinde durmadığı takdirde yanlış anlamalara ve dedikodulara meydan vermiş olabilirdi. Bu sebeble bir gün aniden camie geldi. Camii gezip dolaşırken mihraptaki nargileye gözü tesadüfen takılmış gibi yaptı. Sordu:

    "Bu da ne oluyor? Camide nargile kullanan mı var?"

    Sinan sakin, kendinden emin cevap" verdi:

    "Hâşâ hünkarım, beytullahta (Allah'ın evi) nargile içecek kadar din, iman yoksunu değiliz elhamdülillah.
    Burada bulundurmamızın sebebi, onu fokurdatmak suretiyle camiin ses düzenini kontrol etmektir. Dikkat buyurursanız nargilede tömbeki (tütün) bile yoktur"

    Herşeyin tahmin ettiği gibi çıktığını gören hükümdar Sinan'ın sırtını sıvazladı ve camiden ayrıldı. [/b]

  • Image Description
    yolcu
    31.07.2007

    [color=blue]Teşekkürler[/color]