Resulullaha selam vermek

[color=blue][size=18px]Resulullaha selam vermek

Sual: Vehhabiler, (Peygamber ölüdür, işitmez, ona salevat getirmek faydasızdır) diyorlar. Peygamber efendimiz salevatları işitmez mi?
CEVAP
Elbette işitir. Resulullah efendimiz, kıyamete kadar dünyadaki her Müslümanın, mescide girişinde, kendisine selam verilmesini istemekte ve ben salevatlarınızı işitirim buyurmaktadır.
Birkaç hadis-i şerif meali:
(Mescide giren kimse, Peygamberinize, [Esselamü aleyküm yâ Resulallah diyerek] selâm versin!) [Müslim, Ebu Davud, Nesai]
(Kabrimin yanında, benim için okunan salevatı işitirim. Uzak yerlerde okunanlar, bana bildirilir.) [İbni Ebi Şeybe] (Diri olan işitir. Bir söz, ancak diri olana bildirilir.)
(Cuma günü bana çok salevat getirin, çünkü salevatlar bana ulaştırılır ve ben onları işitirim.) [İ. Mace, İ. Şafiî, Hâkim, Beyheki]
Resulullah, (Cuma günü bana çok salevat getirin. Çünkü salevatınızı işitirim) buyurunca, Eshab-ı kiram, Kıyamete kadar gelecek Müslümanlara vesika olması için, (Ya Resulallah, salevatımızı nasıl işitirsin ki, sen artık kabrinde toprak olmaz mısın?) dediler. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Allahü teâlâ, toprağın Peygamberleri çürütmesini haram etti, Onlar öldükten sonra da diridir, rızklandırılır.) [Ebu Davud, Nesai, Beyheki]
(Bir kimse bana selam verince, Allahü teâlâ, ruhumu bana geri verir. Onun selamını işitir, cevap veririm.) [Ebu Davud]
(Yanında ben anıldığım halde bana salevat getirmeyenin, burnu sürtülsün.) [Tirmizi]
(Meclislerinizi bana salât ve selam getirmekle ziynetlendirin. Salevatınız, size kıyamette nur olur.) [Deylemi]
(Namazda [son oturuşta ettehıyyatüden sonra], bana salevat getirmeyi ihmal etmeyin. Çünkü bu, namazının zekâtıdır.) [Dare Kutnî]
(Nerde olursanız olun, salât ve selamınız bana ulaşır.) [Ebu Davud, Taberani, Dıyâ]
Resulullah efendimize her zaman salevat getirmek, selam vermek, rahmetin gelmesine, duanın kabulüne vesiledir.
Namazı bitirip sağa sola selam verirken, meleklere ve Resulullaha da niyet etmelidir.

Abdestsiz namaz kıldırmak

Sual: İmamlık yapıyorum. Geçen gün akşam namazını kıldırdıktan sonra abdestsiz olduğumu hatırladım. Bunu cemaate söylemem gerekiyor muydu? Ben söylemedim, vebale girdim mi?
CEVAP
İmam, namazdan sonra abdestsiz olduğunu anlarsa, abdestsiz kıldırdığını, herkesin iade etmesi gerektiğini cemaate söyler. Cemaat dağılmış ise, herhangi bir vasıta ile [telefon, mail, mesaj vs. ile] haber göndererek bildirir. Haber alan, iade eder, alamayan affolur. Başka bir kavilde ise, imamın cemaate haber vermesi gerekmez. Şafii mezhebinde de gerekmez. (S. Ebediyye)
İkinci kavil sizi vebalden kurtarmıştır.



Dinimiz İslam E-Mail Grubu[/size][/color]

Konular