Yaşlılara hürmet

[b][color=darkblue]Yaşlılara hürmet

Sual: Dolmuşta, otobüste otururken, iyi mi, kötü mü olduğu bilinmeyen, yaşlı kimseler geliyor. Bunlara yer vermekte mahzur var mıdır?
CEVAP
Dinimiz, ihtiyarlara hürmet etmeye büyük önem vermiştir. Bir hadis-i şerif meali:
(Bir genç, bir yaşlıya, yaşından dolayı hürmet ederse, onun yaşına varınca, Allahü teâlâ, ona gençleri hürmet ettirir.) [Şir’a]
Burası, (Etme, bulma) dünyasıdır. Bugünün gençleri, yarının ihtiyarlarıdır.
İhtiyara hürmet ederken, zengin fakir, iyi kötü ayırmamalıdır. Zengine zenginliği için, hürmet edilmez. Malından dolayı zengini yüceltenin, fakirliğinden dolayı fakiri aşağılayanın lanete müstahak olduğunu bildirmişlerdir. (Şir'a şerhi)




Adağın cinsini unutan

Sual: Şu işim olursa, bir hayvan keseceğim diye adakta bulundum. Fakat şimdi, koyun mu, keçi mi diye, adadığım hayvanın cinsini hatırlamıyorum. Hangi hayvanı, ne zaman kesmem gerekir?
CEVAP
Adakta âdete bakılır. Adaklık hayvan dendi mi, genelde koyun anlaşılır. Hangi zaman keseceğini hatırlamayan kimse, ihtiyaten Kurban bayramında keser.

Adak etinden yemek

Sual: Adak hayvanının etini bir fakire verdikten sonra, fakir, bu etten zenginlere ve adak sahibine verebilir mi?
CEVAP
Mal kendisinindir. İstediğine verebilir.




[/color][/b]

1 yorum

Yaşlılara hürmet

Evet gerçektende bu konulara asırı derece dikkat eden birisiyim hemen ayağa kalkar yerimi veririm bu kişi o yasına rağmen açıkda olsa yerimi veririm ..Ama bazı arkadaşlarım açık hatta kokana siye tabir edilen yaslı kişilere yer vermiyor bence bu yanlış dediğim gibi kim olursa olsun bu konulara çok dikka ediyorum

24.08.2007 - keceemre

Konular