Dinin içini boşaltmak

[size=18px][color=darkblue]Dinin içini boşaltmak



Sual: Şöyle deniyor:

(Dinde namaz, oruç, başörtüsünden başka bir şey yok mu? Kişinin iyi Müslüman olduğunu anlamak için, artık bunlara değil, başka şeylere bakmak gerekir. Din ve ibadetin özü, güzel ahlak sahibi olmak, insanlara iyilik etmek, fakirlerin yardımına koşmaktır. Din adına, sadece imanın ve İslam’ın şartlarından bahsetmek dinin içini boşaltmak olur.)

İmanın ve İslamın şartları olmadan din olur mu?

CEVAP

İman ve İslam olmazsa yani İmanın ve İslamın şartları kabul edilmezse, tam bir dinsizlik olur. Bir gayrimüslim de, insanlara iyilik edebilir, fakirlere yardımda bulunabilir ve insanlığa faydalı şeyler yapabilir. Ama Müslüman olmadıktan sonra bunların hiç kıymeti olmadığı Kur’an-ı kerimde açıkça bildiriliyor.



Ölülere dua



Sual: Mezarlıktan geçerken ölülere dua etmek gerekir mi?

CEVAP

İyi olur. Kendimize de çok sevab olur. İki hadis-i şerif meali şöyledir:

(Kabristana giren kimse, Yasin suresini okusa, o gün ölülerin azapları hafifler; ölülerin sayısı kadar, ona da sevab verilir.) [Etfâl-ül müslimin]

(On bir ihlâs okuyup, sevabı ölülere gönderilirse, ölülerin sayısınca ona da sevab verilir.) [İslam Ahlakı]



Tazim ve tahkir



Sual: Dinen kıymetli olan şeylere saygısızlık, küfür olur mu?

CEVAP

İki örnek verelim:

1- Bir ihtiyaç olmadan Kâbe’ye karşı ayaklarını uzatmak, Kâbe’ye saygısızlıktır, ama küfür değildir, tahrimen mekruhtur. Bunu kasten yaparsa, yani Kâbe o tarafta olduğu için, onu hafife alarak veya alay ederek ayaklarını uzatırsa küfür olur.

2- Namaz kılmamak Allahü teâlânın emrine saygısızlıktır; fakat küfür değildir. Namazın farz olduğunu inkâr etmek yahut bu farzı hafife almak, namaza önem vermemek küfür olur.





Dinimiz İslam Mail Grubu

[/color][/size]

Konular