Sevilmenin iki alameti

[color=blue][size=18px]Sevilmenin iki alameti



Sual: Allahın, bir kulunu sevdiği nasıl anlaşılır?

CEVAP

Bunun iki alameti vardır:

1- Ona tam iman etmiş olmak, yani hiç şüphe etmeden, doğru bir şekilde, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği gibi inanmak.

2- Onun kullarının dünyasına ve ahiretine hizmet etmek. Dünyasına hizmet etmek, mesela bir işini görmek, maddi yardımda bulunmak, çok sevab olur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(İnsanlar, Allah’ın ıyalidir [kullarıdır, çoluk çocuğu gibidir], Allahü teâlânın en çok sevdiği kimse, onun ıyaline iyilik edendir.) [Bezzar]

Bir kimseyi yanarken kurtarmak çok kıymetlidir. Fakat bu, ebedi Cehennem ateşinden kurtarmak yanında hiç kalır. Bunun için, hizmetin en kıymetlisi, ahireti için yardımcı olmaktır. Yani dinini doğru olarak öğrenmesine vesile olmaktır. Bugün için, bunun en kolay yolu da, uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı kitabını] hediye etmektir.



Kurtulmanın kolay yolu



Sual: Nefsin, şeytanın şerrinden ve günahlardan kurtulmanın kolay yolu var mıdır?

CEVAP

Evet vardır. Bunun yolu, kurtulanları [salihleri] sevmek ve onlarla beraber olmaktır. İki hadis-i şerif meali şöyledir:

(Salihlerle beraber olan, şaki olmaz.) [Buhari]

(Haramdan sakınanla oturmak, ibadettir.) [Deylemi]

Bu zamanda böyle salih zatları bulmak çok zor olduğu için, onların kitaplarını bulup okumak gerekir. Ehl-i sünnet itikadında olmayan ve buna uygun yaşamayan, salih olamaz.



Haddini bilmek



Sual: Edep ne demektir?

CEVAP

Edep, haddini bilmek, sınırı aşmamak demektir. Ailede, iş yerinde, toplumda herkesin bir sınırı vardır. Bütün sıkıntı ve geçimsizlikler, hep haddi aşmaktan kaynaklanır. Herkes haddini bilip, sınırı aşmazsa, mesela, evin hanımı da, erkek de, kendi sınırını bilip ona göre hareket ederse, o ev Cennet gibi olur. Cennet gibi olan evden ahirete gidenler de, elbette Cennete gider. Her hususta dinimiz ne emrediyor, onu öğrenip, ona göre hareket eden, haddini bilmiş, sınırı aşmamış olur. O zaman ne kavga, ne geçimsizlik, ne de savaş olur. Dünya, güllük gülistanlık olur. Herkesin sınırını ise, dinimiz bildirmektedir.





Dinimiz İslam Mail Grubu

[/size][/color]

Konular