Kurbanla ilgili meseleler

[b]Kurbanla ilgili meseleler



Sual: Zekât nisabına ulaşmış altınları olan çocukların, kurbanlarını babaları mı keser?

CEVAP

Büluğa ermemiş olan çocuğa, zengin de olsa, kurban kesmek vacib olmaz. Babasının da, zengin çocuğu için kesmesi gerekmez.



Nisap önemlidir



Sual: Aylığımız az ise, karı koca olarak kurban kesmemiz gerekir mi?

CEVAP

Aylığın az veya çok olmasının hiç önemi yoktur. Kişi nisabın üstünde maaş alsa; fakat harcayıp elinde para kalmazsa, zekât da vermez, kurban da kesmez. Nisabın altında maaş alan birinin elinde 96 gram altın değerinde para veya bileziği varsa, borcu da yoksa, zengin olduğu için hem zekât verir, hem de kurban keser.

İkinci bir husus, kadın erkek dinen birbirinden ayrıdır, herkesin kazancı kendinedir. Diyelim ki hanımın yüz gram altını varsa, borcu yoksa dinen zengindir, zekât verir ve kurban keser.

Bayram günü borçlar mevcut paradan çıkarılır, geriye elinde nisap kadar para kalan zengin demektir, kurban keser.



Para vermeden kurban kestirmek



Sual: Alacağım var ama elimde para yok. Alacağım olan kimseye desem ki, bir hayvan 500 lira ise, benim için iki tane kurban kes, bin lirayı da hesabımdan düş. Bu caiz olur mu?

CEVAP

Evet, caiz olur. Hatta hiç alacağınız olmasa, benim için bir kurban kes deseniz, o da kesse vacib sevabına kavuşursunuz.

Zekât verirken de böyledir. Birini vekil etseniz, benim için şu kadar zekât ver deseniz o da verse, zekâtınız verilmiş olur. Para vermekle ilgisi yok. Yani vekil kendi parasından verebilir. Vekil kendi parasıyla kurban kesebilir. Daha sonra sizden para isteyebilir veya hediye de edebilir.



Borcu olan zengin



Sual: 96 gr. altını olanın, borcu varsa, vacib olan kurbanı kesmesi gerekir mi?

CEVAP

Borcu olan, borcunu çıkardıktan sonra nisabı bulmazsa, kurban kesmesi gerekmez. İsterse nafile kurban veya akika kesebilir.



Çeyiz eşyası ve nisap



Sual: Çeyiz eşyalarım var. Beyaz eşya, mobilya, süs eşyaları, halı, mutfak malzemeleri, bunlar kullanılmadığı için tamamı mı nisaba dâhil olur, yoksa sadece beyaz eşyalar mı?

CEVAP
Kullanılmayan her eşya dâhil edilir.


Keçiden kurban



Sual: Keçi kurban etmekte mahzur var mı?

CEVAP

Hiç mahzuru yoktur, koyun gibidir.



Dinimiz İslam Mail Grubu

[/b]

Konular