yakin akraba arasindaki mahremiyet

burda yakin akraba arasindaki mahremiyet ile ilgili sorum olacakti, yardimci olursaniz sevinirim...

bir erkek ,yanliz erkek kardesinin hanimiyla arabada seyhat edebilirmi?, edebilirse müddeti nekadardir?

bir erkek, yanliz baldiziyla arabada seyhat edebilirmi ? edebilirse müddeti nekadardir?

bir erkegin, yengesiyle ve baldiz ile mahremiyet durumunu izah ederseniz sevinirim...

Allah (c.c.) razi olsun...

1 yorum

yakin akraba arasindaki mahremiyet

Halis ECE
Sevgili kardeşim alaattin bey;
Bilirsiniz İslâm'da akrabalık üç ksımıdır:
1. Kan akrabaları, yani aynı sulpten gelenler…
2. Sıhrî akrabalar (evlilikle meydana gelen akrabalıklar)…
3. Süt akrabaları.
Sizin sözünü ettiğiniz gerek erkek kardeşin hanımı ve gerekse baldız, ikinci kısım akrabalığa dâhildir. Bunların mahremiyeti, yengenin kardeşinle olana evliliğine, baldızının da senin onun kardeşiyle olan evliliğine bağlıdır. Bu bağlar bittiği an onların mahremiyeti de biter. Dolayısıyla kardeşin hanımı, kendi kızkardeşine benzemez, namahremdir. Kayını onun elini öpemez, seferi olacak kadar bir yola, yanlarında başkası yokken beraber çıkamaz. Kapalı bir yerde başbaşa kalamaz, kalırsa halvet-i sahiha olur. Yenge kayının-kayınlarının yanında ancak başkaları varken ve tesettüre riayet ederek yani en azından göğüsleriyle birlikte omuzlarını da örten bir başörtüsiyle oturabilir. Konuşmalarına, tavır ve hareketlerine dikkat eder. Zira kadının yabancı bir erkekten sakınmasını gerektiren sabepler kayında fazlasıyla vardır. Bu itibarla Rasûlüllah Efendimiz, “ Kadın, kayını gibilerle de mi baş başa kalamaz?” diye soran bir sahabiye, “Zira bu ölüm demektir” buyurmuşlardır. (Buhari, Sahih, Nikâh, 111)
Keza bir hadis-i şerifte buyrulmuştur ki: “Hiç bir erkek yabancı bir kadınla, yalnız başbaşa kalmasın ve hiç bir kadın da mahremi olmaksızın yolculuğa çıkmasın." Bunun üzerine bir adam ayağa kalktı ve şöyle dedi: Ey Allah'ın elçisi, ben falanca gazveye katılmak için yazıldım. Karım hac için yolculuğa çıktı. Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu:
"Git, sen de hanımınla birlikte haccet" (Buhârî, Nikâh,111; Cihâd, 140,181; Müslim, Hac, 424). "Kadın, yanında kocası veya mahrem bir kısmı bulunmadıkça, üç günden fazla yolculuğa çıkmasın" (Buhârî, Taksîr, 4 Mescidu Mekke, 6, Sayd, 26, Savm 67; Ebû Dâvud Menâsik, 2, Dârimî, İsti'zân, 46). "Dikkat ediniz, hiç bir erkek yabancı bir kadınla yalnız başına kalmaz ki, üçüncüleri şeytan olmasın." (Müslim, Hac, 424; Tirmizî, Radâ',16, Fiten, 7).
Kendileriyle evlenilmesi haram olunacak derecede yakın hısım olan kadınla erkeğin yolculuk yapması caiz olduğu gibi, kendisinden ve kadından emin olunca, evde ve benzeri kapalı yerde yalnız kalmaları da câizdir. Çünkü, süt cihetinden kız kardeş ve sıhrî hısımlardan genç olanların dışında mahrem hısımlarla başbaşa kalmak (halvet) mübahtır. Bir kadın, ona bakmak ve dokunmak haram olacak derecede yakın hısımsa, bununla yolculuk ve başbaşa kalmak caiz olur. Anne, nine, kız, kızın kızları, kız kardeş, kardeşlerin kızları, hala ve teyze gibi nesep hısımları ile kayın valide gibi sıhrî hısımlar bu kabildendir (bkz. en-Nisâ, 4/23).
Ayrıca kendileriyle halvette bulunmanın caiz olmadığı kimselerle bir arada karışık halde bulunmak İslâm'ın uygun görmediği ve yasakladığı bir husustur. Zira her türlü fitne ve ahlâksızlıklara sebep olabilir, olduğu da sık sık vuku bulan olaylarla zaten ortadadır.

24.12.2007 - alaattin

Konular