Tefecilikten, Tövbekarliga

[color=blue]Tefecilikten, Tövbekarliga

Bir gün evinde, tam yemek yiyecegi sirada kapiya bir dilenci geldi ve 'Allah rizâsi için bir sadaka' dedi. Habîb, onun yüzüne kapiyi kapatti, o fakiri mahzun bir halde geri çevirdi. Sofraya döndügünde kabin içindeki yemegin kana döndügünü gördü! Bu hâdise karsisinda dehsete düstü! Kendisini bir korku sardi! Yerinde duramaz hâle geldi!..

Bir cuma günü, Hasan-i Basrî hazretlerinin evinin yolunu tuttu. Yolda giderken, oyun oynayan çocuklar, Habîb-i Acemî'yi görünce, aralarinda;

"Kaçin, kaçin! Tefeci Habîb geliyor! Ayagindan kalkan toz, bize de gelir ve biz de onun gibi bedbaht oluruz, diyerek kaçistilar.

Çocuklarin bu sözleri, ona çok agir geldi.

Hasan-i Basrî hazretlerinin meclisine varip elini öptü. Huzurunda tevbekâr oldu. O da Habîb'i talebelige kabul etti.

Oradan ayrilip evine dönerken, kendisine borcu olanlar onu görünce, alacaklarini talep eder korkusu ile kaçismak istediler. Habîb-i Acemî bu vaziyeti anlayinca,

' Kaçmayin, bugün asil benim sizden kaçmam lâzim, dedi. Ve kimden ne alacagi varsa, hepsini bagisladigini îlan etti.

Çocuklarin yanindan geçerken, çocuklar bu sefer birbirlerine,

' Kaçin, kaçin! Tevbekâr Habîb geliyor. Üzerine bizden toz bulasmasin. Bulasirsa, bizler Allâh'a âsî olmus oluruz... diyerek kaçistilar. Habîb, bu sözleri duyunca çok duygulandi. Yüregi sizlayarak, 'Yâ Rabbbî! Sana sonsuz hamd ü senâlar olsun ki, bir tevbemle ismimi kötüler arasindan çikarip iyiler arasina kaydeyledin' diyerek Allâh'a iltica etti.
Hikaye Arşivi
Kaynak Belirtmeden Yayınlamak Yasaktır.
--------------------------------------------------------------------------------
Kaynak Nedir ?: Her hakkı saklıdır © [url]www.kasriarifan.com[/url]
[/color]

Konular