Hikmetli sözler

Hikmetli sözler
(Dinlediğim sohbetlerden aldığım notlar sizlerle paylaşmak istedim)
-En ağır aldatma; gerçeğine en yakın aldatmadır.
-En tehlikeli yalan; gerçeğe çok benzeyen yalandır.

-Varlıkla sınanmak her kişi karı, Yoklukla sınanmak Er kişi karı.

- Kıyas: Verilmiş cevaplar sınırlı sorular sınırsız. Yeni sorulara eski cevaplar yetmiyor.onun için yeni sorulara yeni cevaplar vermek için eski cevapları kullanmak lazım. Zaten kıyas da budur. fukahanın kıyası budur.

-Şeriatta içtihat yapan zata imam deniyor imamı Azam gibi imam şafi gibi,Bunlar mutlak müçtehitlerdir, yeni bir sistem kuruculardır, Birde bu sistemin içerisinde müntesip müçtehitler vardır.İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed gibi hem ikiside İmamı azamın talebesidir hem ikiside müntesip müçtehitdir

-Tarikatta müçtehit olan zata pir denir.Hz.Abdulkadirler,Hz.Nakşibentler, Hz.Ahmeder Rufailer işte tarikatta pir olan zevatı kiramdır.Bunların içindede mensup müçtehitler vardır,mesela eşref zade Abdullah Rumi devranı kadiriyede piri sanidir yani ikinci pirdir. Mutasavvıf Hz. Galip Kuşcuoğlu galibilik kolu ile Kadirilikte piri sanidir yani ikinci pirdir.Günün ihtiyaçlarına göre ama aynı esasın değişik zuhurlarına göre

-Hasret Aşkı, besler rüzgar gibidir rüzgar küçük ateşleri söndürür, büyük ateşleri büyütür.

-Kalite = kul hakkı
-Dünyayı bil aldanma, Ahreti bil aldatma
-Kim Ramazan ayı geldi diye sevinirse cennet ona vacip olur (hadis)
-Fıtır kelle sadakasıdır. Ramazan bayramının asıl adı fıtır bayramıdır.
-fıtır fıtrat yaratılış
-İki dilim ekmeği olan bir dilimini başkasına verecek mesela bana verecek benim evimde 5 tane ekmek te olsa alacağım, o vermesini öğrenecek ben benliğimi kırıp almasını öğreneceğim.Hepimiz Allaha muhtacız.bütün insanlar yer yüzünde Allahın halifesidir.bütün insanlara Allahın ruhundan ruh üfürülmüştür.O vardır.Dolayısıyla her insan her insana muhtaçtır.
-Ben sana muhtaç değilim demek BEN demektir.Benlik demektir, Allahın en sevmediği şeydir.Almasını da öğrenmek lazımdır.Psikolojide vardır bu hal bazı tipler vardır katiyen yanlarında bir şey ısmarlamaya muktedir olamazsın.illa o ısmarlayacak, kavga çıkarır zahir baktığında cömert zannedersin. Hayır cömert değildir o kibirlidir. O almasını bilmiyor,almasını bilecek çok önemlidir.
-Cenabı Allahın en sevmediği tiplerden biridir mağrur fukara. Hem mağrur hem fukara sabredici olmak mağrur olmak değildir.zengin şükretmiyorsa cenabı Allah o tipleride sevmez. Şükretmek nedir o nimetin kadri kıymetini o nimetin ortağı olanlara vererek; kimdir o nimetin ortağı; bütün insanlardır.

-Kurbanlık hayvan bismillahi Allahu ekber diyerek kesilir, kasaplık hayvan bismillah diyerek kesilir, kurbanlık hayvan Sadece bismillah diyerek kesilse kurban olmaz kasaplık hayvan olmuş olur

-Birilerinin beli iki büklüm omuşsa; başkalarının yüklerini taşıdıkları içindir.
-İyiliği yaymamak, iyiliği paylaşmamak,iyiliği çoğaltmamak,Pasif iyi olmak. aktif kötüler pasif iyilere teşekkür borçludurlar.
-İnsan Allahın umududur, Yarabbi beni affet demeyerek Allahın umudunu kırmayın.Kim Allah için kendisine umut beslenen bir kimse; Kendisine beslenen umudu kırarsa eğer ; Allah da kıyamet günü onun umudunu kırar. Allah insandan umut kesmediği müddetce, yer yüzünde insan var olmaya devam edecektir.Rabbim bizden umut kesme amin.
-insan, Allah katında makamını görmesi için illa ölmesi gerekmez, eğer Allah katında makamım nere diye merak ediyorsan seni dünyada nerde kullandığına bak.

-Allah buyuruyor ‘’ ne olurdu hidayete erselerdi ,doğru yolu bulsalardı’’ rabimizin şefkati sonuz ama biz o şefkati har vurup harman savuruyoruz. Biz o şefkate ihanet edersek sonumuzu kendi ellerimizle hazırlamış oluruz.
-Kurandaki uyarıcı mahiyetteki ayetler , rabbimizin şefkatinin ifadesidir.

-Bu günü düşünerek değil, Yarını düşünerek tercihlerde bulunalım.
-Dünya hayatımızı yaşarken hayatımız filme alınıyor yarın mahşerde o filmi seyrederken utandığımız kareler önümüze gelince rabbimizden utançtan çok üzülebiliriz, dünyada melekler tarafından hayatımızın filmi çekilirken iyi yerlerde bulunalım ki Allahın huzurunu vardığımızda utanmayalım yüzümüz ak olsun.
-Cennetteki nimetler, dünyadaki mahrumiyetlere bedeldir.Rabbim ahrette bu nimetleri bana vermesi için dünyada bunlardan vaz geçiyorum.
-Bana ne ile tatmin olduğunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. Parayla tatmin olan bir insan alınıp satılan bir insandır.onun fiyatı odur.Dünyalıkların hiç birisiyle tatmin olmuyorum diyen bir insan, Allahtan asağısıyla tatmin olmuyorum diyen insan fiyatı olmayan, değeri olan insandır. Alınamaz ve satılamaz. Ona fiyat biçilemez o nu kullar alamaz ve hiçbir kul onu kendisine kul edemez. Kula kul olmaz Allaha kul olur.

-İnsan oğlunun en büyük felaketi dünyevileşme ‘’Dünya sevgisi tüm hataların başıdır.’’ Hadis. dünyalığa sahip olması değil. Bunu ayırıyoruz. Cüneyt bağdati ne diyordu sen dünyalara sahip olsanda dünyanın sana sahip olmasına izin verme diyordu.
-Allah; cehennemide merhametinden yarattı eğer insan oğluna uyarı yapılmasaydı insan kendini nasıl kaybederdi, cehennemle korkutmasaydı insanı kim tutardı o da rahmete dönüşüyor. Onunla uyarıyor onunla korkutuyor.onunla uyandırıyor ve bize rahmete dönüştürüyor.
- ‘Cehennemde günah yanar kul yanmaz’ diyordu ya seyrani .

-Rızk nedir biz rızkın boğazımızdan geçen olarak anlıyoruz rızık boğazdan geçen değil. Nefes bir rızıktır, iman bir rızıktır, ahlak bir rızıktır, evlat bir rızıktır, nuhabbet bir rızıktır ,ülfet bir rızıktır,hikmet bir rızıktır, ilim bir rızıktır,hilim bir rızıktır, cömertlik bir rızıktır.
- Fakirlik adam olsaydı onu öldürürdüm diyor Hz. Ömer.
-Fakr; Senin hiçbir dünyalığa sahip olmaman değil, Dünyalara sahip olsanda, dünyanın sana sahip olmasına izin vermemendir. Hiçbir şeyin sana sahip olmasına izin vermemendir.El karda gönül yarda olmak demek tir Elimde çok eyle gönlümde yok eyle diye dua etmektir. Suyun geminin içine girmemesidir su geminin dışında olursa yol olur, Su geminin içine girerse eğer gemi batar deniz mezar olur. gemi kalptir su da dünyadır. Dünyevileşmeden dünyada olmak. çok zor zaten İmtihanın sırrıda bu değimli zaten bu sırrı kavrayan da imtihanını vermiş olmuyormu. Dünyevileşmeye karşı; insanların nasıl derin bir zaaf taşıdığını görmüyormuyuz. Allah bizi muhafaza buyursun koca koca peygamberler sınanıyor bu hususta.bu insanlığın en büyük belası dünyevileşme. Kötülüklerden bir adam yapın,bunun başının yerine neyi koyardık peygamberimiz dünya sevgisini koyardım diyor.Çünkü tüm hataların,günahların başı beyni dünya sevgisidir.

-Allahın kulları üstündeki hakkı nedir. Kendisine hiçbir şeyi şirk koşmamasıdır.
-Kulların Allah üzerindeki hakkı nedir. Azap etmemesidir. Azabı Allah etmez, kullar eder.
-Azap Allahdan mahrum olmaktır.Rızadan mahrum olmak,cennetten mahrum olmak bundan büyük azap mı olur.


-Allah senden razı olsun diye karşıdakine dua ediyoruz; sen Allahdan razı ol demeden yani sen Allahdan razı olmadan Allah senden razı olurmu. Allahdan razı olmayandan Allah razı olurmu.Biz Allahdan razımıyız gerçekten, Hiç düşündünüz mü, şöyle derin bir düşünün, aslında gündelik hayatın,dağdası içerisinde başımıza gelen en ufak sıkıntıda Allahdan hoşnutsuzluğumuzu ima etmiyormuyuz. Allahın müdahil olmadığı bir varlık alanı yok. Allahın müdahil olmadığı alan düşüncesi şirk tir, Bu hayat alanı içerisinde her şeye Allah müdahil demektir.

-Tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır. Yani bir adam profesör olmakla eşeklikten vaz geçmez Ne profesör olmayan alimler Ne profesör olan cahiller var.

-Bu gün dindar geçinenlerin çoğu dindar değil, dini dar.Mezhebini din zannediyor içtihadı Allah emri zannediyor. Ve kendinden başkasını beğenmiyor. Kendi doğrusunu Allahın doğrusu diye başkasına empoze etmeye kimsenin hakkı yoktur.
-Laik rejimin ismidir.
-Siyaset ve menfaat girdiği yerde; Hakikat oradan gider.

-Tercüme üzerine hüküm bina edilmez. Çünkü tercüme, mütecimin o metinden anladığını anlatmasıdır.
Ö.T.İNANÇER Hoca Efendinin sohbetlerinden alınmıştır. Ramazan KALAYCI (tevhit06) Tarafından derlenmiştir.

1 yorum

Ynt: Hikmetli sözler

hepsine ayrı ayrı yorum yazmak isterdim...gerçekten çok harika sözler ....biz de bir gün böyle bir ilme kavuşabileckmiyiz acaba.... :'(

27.02.2009 - beyaz.nur

Konular