Hepsi, bu üçü müdür?

Süfyan-ı Sevri Hazretleri, bir gün imam Ca'ferüs-Sadık (k.s.) Hazretleri'nin evine gitti. imam Ca'ferüs-Sadık (k.s.) Hazretleri:

-"Ey Süfyanl Sen, zaman zaman sultan ile görüşüyorsun. O seni arıyor, sen de ona gidiyorsun. Ben ise, mümkün mertebe sultandan uzak duruyorum. Zamanın hali bunu icab ettiriyor. Yanımdan hemen çık, git!”

Süfyan-ı Sevri;

-"Bana bir hadis-i şerif nakletmedikçe buradan ayrılmayacağım, ey imam! Senden nasihat alacak bir şey işitip gideyim.” dedi.

İmam Ca'ferüs-Sadık (k.s.) Hazretleri;

-”Çok sözün sana faydası yoktur. Ben atalarımdan rivayetle Resulullah'tan bildirilen şu üç şeyi sana anlatayım.” dedi. Bu üç şey şudur:

1-Allahü Teala'nın nimetine kavuşan ve bu nimetin devamlı olmasını isteyen kimse, Allah'a hamd ve şükrünü çoğaltsın! Zira Allahü Teala Kur­'an-ı Kerimde İbrahim suresi onuncu ayetinde mealen; “Nimetlerimin kıymetini bilir, emrettiğim gibi kullanırsanız, onları arttırırım. Kıymetini bilmez, bunları beğenmezseniz, elinizden alır, şiddetli azab ederim.” buyurdu.

2-Bir kimse, rızkı azaldığı zaman çok tövbe ve istiğfar etsinl Zira Allahü Teala Nuh suresinde tövbe ve istiğfar edenlerin, günahlarını bağışlayacağını ve rızıklarını arttıracağını vad ediyor.

3-Bir kimse sultandan veya her hangi bir şeyden sıkıntı görür ve bir belaya uğrarsa; “La havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil-azim.” desin!

Bunun üzerine Süfyan-ı Sevri, imam Ca'ferüs-Sadık (k.s.) Hazretleri­'nin elini tuttu ve ona dedi ki:

-“Hepsi, bu üçü müdür?” imam Ca'ferüs-Sadık (k.s.) Hazretleri;

-"Bunları iyi anla! Allahü Teala'ya yemin ederek söylüyorum ki, bunları yaparsan çok ihsanlara, iyiliklere kavuşursun.” buyurdu.

Konular