Dünya imtihan yeri

[size=18px][color=blue]Dünya imtihan yeri

İstanbul’da yaşayan büyük âlimlerden Ahmet Mekkî Efendi hazretleri, bir sohbetinde;
- Allahü teâlâ, hepimizi Muhammed Mustafâ’nın parlak olan yolunda yürümekle şereflendirsin, buyurdu. Bu dünyâ, imtihan yeridir. Dünyânın görünüşü, yalancı yaldızlarla süslüdür.
Ve ilave etti:
- Dünya, kötü kadına benzer. Görünüşü tatlıdır. Tâze, güzel, körpe sanılır. Fakat aslında, güzel koku sürülmüş bir ölü, sanki bir leş, böcekler, akrepler dolu bir çöplük, su gibi görünen bir serâp, zehirlenmiş şeker gibidir.
Şöyle devam etti:
- Ona tutulan akılsızdır, büyülenmiştir. Âşıkları delidir, aldatılmıştır. Onun görünüşüne aldanan, sonsuz felâkete düşer. Tadına, güzelliğine bakan nihâyetsiz pişmanlık çeker.
Sordular:
- Dünyâ deyince neyi anlayacağız efendim?
- Dünyâ, kulu Allahü teâlâdan uzaklaştıran şeyler demektir, buyurdu. Kadın, çocuk, mal, rütbe, mevkî düşüncesi, Allahü teâlâyı unutturacak kadar aşırı olursa, dünyâ olur. Çalgılar, oyunlar, faydasız, boş şeylerle vakit geçirmek, hep dünyâdır.
Ve ilâve etti:
- Kötü arkadaş, kötü filimler, zararlı mecmua ve romanlar, velhâsıl insanı yoldan çıkaran bütün neşir vasıtaları, bunun için hep dünyâ demektir.

Niçin yaptın?

Bu zat bir gün de sohbetinde;
- Kardeşlerim, âhirette bize “Ne yaptın?” veya “Nasıl yaptın?” değil, “Niçin yaptın?” diye sorulacak, buyurdu.
Sonra izah etti:
- Yâni bir işi, ne niyetle yapıyoruz? İnsanlar görsün, beğensin diye mi, yoksa Allah emrettiği için mi? İşte bunu soracaklar bize âhirette.
Şöyle devam etti:
- Eğer insanlar için yapmışsa, onun işi insanlara bırakılacak. Yâni “Mâdem insanlar için yaptın. Öyleyse karşılığını git o insanlardan iste!” denecek o kimseye.
Şöyle bitirdi:
- Ama “Allah için” yapmışsa, amelinin karşılığını mutlaka görecek ve “Cennet nîmetleri”ne kavuşacaktır âhirette.



Dünyada, Allahü teâlâdan en çok korkan kimse, kıyâmet günü insanların en emîni olur.
Yahyâ bin Muâz-ı Râzî “Rahmetullahi aleyh”

[url]www.huzurpinari.com[/url]

[/color][/size]