Sigara paketinde yazılar etkili olmadı,

Sigara paketinde yazılar etkili olmadı, fotoğraf da konulacak


Tiryakileri sigaradan vazgeçirmek için tiksindirici fotoğraflar kullanılacak. Fotoğraflarda, gırtlak ve akciğer kanseri hastalarıyla pasif içici konumundaki çocuklar bulunacak.
Sigara paketlerindeki uyarıcı yazılar etkili olmayınca yazıyla birlikte fotoğraf konulmasına karar verildi. Uyarıcı fotoğraflar yıl sonuna kadar sigara paketlerindeki yerini alacak.



Fotoğraflarda, çürümüş diş eti ve ağız, gırtlak kanseri, akciğer kanseri hastaları ile bacağı kesilen tiryakiler bulunacak. Araştırmalar Brezilya, Tayland, Singapur ve Belçika gibi ülkelerde uygulanan bilgilendirme resimlerinin sigarayı bırakmada yüzde 20 etkili olduğunu gösteriyor. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), sigara şirketlerine uyarıcı resimler için 'hazırlıklarınızı tamamlayın' talimatı verdi.

Sigarayla savaşta cezaların yanı sıra caydırıcı yöntemler ön planda tutuluyor. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı ve TAPDK sigara paketlerine uyarıcı resimlerin konulması çalışmalarını hızlandırdı. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ve tiryakiler üzerinde tiksindirici etkisi olduğu tespit edilen resimler seçildi. Önümüzdeki aylardan itibaren tiryakiler kanserli akciğer, astım olmuş çocuk, patlamış gırtlak görüntüsüne baka baka sigara içecek.

Sigaralarda yer alacak uyarıcı resimler hakkında bilgi veren TAPDK Başkan Yardımcısı Fatih Mustafa Özyeşil, "Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde sigaralara uyarıcı resim koymamız gerekiyordu. Ancak bu, ülkelerin isteğine bırakılmış durumda. Şimdi yeni kanunla bu yetki bizim kurumumuza verildi. 2009'a kadar uyarıcı resimler paketlerde yer alacak." dedi. Özyeşil'in verdiği bilgiye göre, sigara paketinde uyarıcı fotoğrafları AB ülkelerinde sadece Belçika kullanıyor. Sigara üreticileri 42 fotoğraftan 3'ünü seçerek paketler üzerine basacak. "31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü'nde insanların sigaradan kurtulmasını istiyoruz." diyen Özyeşil, tiryakilere sigarayı bırakın çağrısında bulunuyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmada sigara paketleri üzerindeki uyarıcı yazıların tiryakiler üzerinde etkili olmadığı belirlenmişti. 758 tıp öğrencisi üzerinde yapılan ankette 'Tütün içmek öldürür', 'Sigara içenler genç yaşta ölür' ve 'Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir' yazılarının tiryakileri en az etkileyen uyarılar olduğu tespit edilmişti. En etkili uyarının 'Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın' olduğu ortaya çıkmıştı.

Konular