Ölülere bile protez takmışlar

Ölülere bile protez takmışlar


Ankara Polisi, hafta başında düzenlediği operasyonla, son yılların en büyük sağlık vurgununu ortaya çıkardı. Devleti 100 milyon doların üzerinde zarara uğrattığı belirlenen şebeke üyeleri gözaltına alınırken, operasyonda zanlıları sorgulayan polis, 25 dosyalık bir klasör oluşturdu.



Şebekenin devleti nasıl dolandırdığının anlatıldığı dosyalarda, akıl almaz yöntemlere başvurulduğu vurgulanıyor. Alınan bilgilere göre, şebeke üyesi doktor ve medikalci firma sahipleri ölülerin sağlık karnelerine ithal protez yazıp bunu devlete fatura etmiş. Özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında tedavi gören çocukları işlerine alet eden dolandırıcılar, çocukların karnelerine, ihtiyaç olmadığı halde protez ve ortez malzemeleri yazarak haksız kazanç sağlamış. Ayrıca bazı sağlık karneleri hastalardan kiralanmış ve karşılığında aylık para ödenmiş.


Ankara'da düzenlenen 'Protez' operasyonuyla çökertilen suç örgütünün, medikal malzeme usulsüzlüğüne özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gören çocukları alet ettiği belirlendi. Şebeke üyeleri, özürlü çocuklara gereğinden fazla protez ve ortez malzeme yazdırarak haksız kazanç sağlamış. Medikal malzeme şebekesinin ölülere protez yazdırdığına dair bilgiler bulunduğu iddia ediliyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin son yılların en büyük sağlık vurgununu ortaya çıkardığı 'Protez' operasyonunda gözaltına alınan zanlıların ifadelerinin alınması sürüyor.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleriyle ortak çalışma yapan polisin tespitine göre, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine tedavi amaçlı getirilen çocukların sağlık karnelerine el konuluyor. İşletme sahipleri daha sonra bu karneleri medikal malzeme firmalarına gönderip, ortez, protez malzemeleri yazdırıyor. Bazı medikal firmaları daha da ileri giderek, anlaştığı doktorlara ölü kişilerin sağlık karnelerine ithal protezler yazdırıyor. Medikal firmalarının el konulan dosyalarında yapılan incelemelerde bazı hastaların sağlık karnelerinin kiralandığı görülüyor. Hastalara, karne yaprağı başına 20 ile 30 YTL para veren medikal firmalar, karnenin her yaprağına binlerce YTL tutarında medikal ürün yazdırarak devleti zarara uğratıyor.

Yapılan ilk incelemelerde, 140 çocuğun sağlık karnesinin izinsiz kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Bazı hasta yakınları, çete üyelerinden şikayetçi oldu. Polis ayrıca operasyon yapılacağına dair şüphelenen bazı şirket sahiplerinin de Ankara'yı terk ettiği, başka illere yerleşerek izini kaybettirmek için daha önceden tanıştığı medikalcilerle ortaklık kurduğu belirlendi. Ancak şahısların ortaklık kurdukları kişileri de kandırdığı ortaya çıktı.

Bir taraftan zanlıların ifadesini alan, bir taraftan da delilleri toplayan polis, operasyonla ilgili 25 dosyalık bir klasör oluşturdu. Hafta sonuna kadar zanlıların ifadelerinin tamamlanması ve adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Öte yandan, şebeke üyelerinin polis operasyonunu önceden haber aldığı iddia ediliyor. Polisin, hastalara ne kadar protez ve ortez malzeme verildiğine dair bilgi topladığı istihbaratını alan şebeke üyesi doktor ve medikalciler, hastaların evlerine giderek, "Sakın polise, size fazladan malzeme verdiğimizi söylemeyin." diye uyarıda bulunmuş.

Alper Sancar

1 yorum

Ölülere bile protez takmışlar

Paylaşım için teşekkürler.HERKES YAPTIĞININ KARŞILIĞINI GÖRECEKTİR.Selamlar sevgiler

19.06.2008 - rey2466

Konular