Şirinler komünist,Tenten faşist mi ?

Ünlü çizgi filmler, aslında ideolojik simge mi? Köylerinde mabet olmayan, Şirin babaları kırmızı şapkalı Şirinler komünist mi? Gazeteci Tenten, Nazi mi?

Her birinin 50 yılı aşkın süredir maceraları keyifle okunan, animasyonları ve sinema filmleri ilgiyle takip edilen çizgi kahramanların gizli dünyalarında şaşırtıcı ayrıntı ve iddialar yer alıyor.

"Çelik adam" Superman'in kıyafeti, Amerikan bayrağına gönderme yapmak için "mavi-kırmızı"ydı. İçinde adının baş harfi olan ve Amerikan polis rozetine benzetilen üçgen amblemi, zamanla elmastan bir 'S' harfine dönüştü. Belçikalı çizer Herge tarafından 1929 yılında oluşturulan Tenten, köpeği Milu ve arkadaşı Kaptan Haddock ile dünyayı gezen tarafsız bir gazeteciydi. Ölümünden kısa süre önce eski Belçikalı Nazi işbirlikçisi Leon Degrelle, çizgi film karakterinin aslında kendisi olduğunu iddia etti. Tenten, ırkçı ve sömürgeci eğilim taşıdığı gerekçesiyle de sık sık eleştirildi.

KIRMIZI ŞAPKALI ŞİRİN BABA

"Şirinler"e gelince... İngilizce adı olan "smurf", "kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar" kelimelerinin baş harflerinden türetilmişti. Şirin babanın kırmızı şapkası, köyde mabet olmayışı, komünal bir yaşam sürmeleri, her şeyin elbirliğiyle yapılışı ve hiç para kullanmayışları 'Şirinler komünist mi?' iddialarını tetikledi. Gargamel papaz cübbesiyle dini, para hırsıyla kapitalizmi simgeliyordu.

BATMAN EŞCİNSEL Mİ?

Batman ise, gizli kimliği milyarder sanayici, çapkın ve hayırsever olan Bruce Wayne idi. Psikolog Fredric Wertham kitabında çizgi filmin, “beraber yaşamak isteyen 2 eşcinselin rüyası” olduğunu savundu. Yayıncılar iddiaların doğru olmadığını söyledi, iddialar filmde yarasa adamı canlandıran aktör George Clooney'e dahi soru olarak yöneltildi.



(aa)

Konular