'Kadın papaz atarsanız ayinlere çıkmayız'

Kadınların papaz olarak atanmak istenilmesi kiliseyi ikiye böldü.
İrfan Dumlu'nun haberi

İngiltere'de kadınların papaz olma ihtimali kiliseyi ikiye böldü. 3300 papazdan 1300’ü kadınlara bu hakkın tanınması halinde ayine çıkmayacaklarını açıkladı.

İngiliz Anglikan Kilisesi çıkan krizi çözmeye çalışıyor.İngiltere Anglikan Kilisesi'nde kadınların papaz olarak atanması düşüncesi tartışmalara yol açtı. Kilisenin önemli isimlerinden çok sayıda papaz böyle olursa kiliseden ayrılacağını açıkladılar. Papazların, Anglikan Kilisesi lideri Canterbury Başpiskoposu ile kilisenin önemli isimlerinden York Başpiskoposu'na birer mektup yazarak, itirazlarını açıkça ortaya koyduğu bildirildi.

‘KADINDAN PAPAZ OLMAZ’

Aralarında piskoposların da bulunduğu 1300 papaz, kadın papaz atanması ve kendi üstlerinde görevlendirilmesi halinde ayine çıkmayacaklarını söyledi. Anglikan Kilisesi yönetiminin konuyu ele almasından hemen önce yazılan mektubun, kilise yöneticilerini zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Kilise yönetimi, 2 bin papazın desteğiyle, kadınların papaz olarak atanması fikrini ilke olarak benimsemişti. Yönetimin, buna karşı çıkan papazlara bir hak tanınıp tanınmayacağı konusunda karar vermeye çalışacağı belirtiliyor.

Kadınların papaz olmasını destekleyen gruplar ise erkek papazlara kadınların altında ayine çıkmama hakkının tanınmasının ayrımcılık olacağını belirterek, böyle bir istisnanın kural haline getirilmemesini istiyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Fatih Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ali Murat Yel, Anglikan Kilisesi içinden bazı liberal görüşlüler kadınların da papaz olabileceği görüşünü ortaya attı ve bu kısa sürede taraftar bulduğunu açıkladı. Yel "Katolikler, güzel, alımlı bir kadının papaz olması durumunda insanlar kiliseye onu görmeye giderler, dolayısıyla gerçek anlamından sapılabilir, görüşünü savunuyorlar. Kadınların dini işlerde görevli olmamaları isteniyor” dedi.

İTİRAZ HRİSTİYAN ŞERİATINDAN

Hristiyanlık, Yahudilik ve İslam Ortadoğu dinleri oldukları ve erkek egemen toplumlarda ortaya çıktığı için kadınlara dini konularda çok yer verilmemiş olduğunu belirten Yel, “Bugün dünyada bu durum göz ardı ediliyor ve kadınlarında dini alanda daha fazla yer bulmaları için fikirler ortaya atılıyor. Bunu liberallik ve özgürlükler adına istiyorlar ama dinin tabiatı farklı. Siyasette, işletmelerde çok yüksek makamlarda kadınlar olabilir ama din çok başka bir konudur. Bu nedenle itirazda bulunan papazların çıkışını doğal buluyorum" dedi.

(Bugün)