BM'nin temsilcisi insan kaçakçılığından tutuklandı

Lefkoşa - BM'nin KKTC'deki İnsani Yardım Misyon Temsilcisi Kıvanç Aktuğ (65), insan kaçakçılığı suçundan tutuklandı.

Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamaya göre, Irak ve Filistin uyruklu şahısları, para karşılığında deniz ve hava limanlarından, KKTC'ye girişlerini yaptıktan sonra yasa dışı olarak Güney Kıbrıs'a geçmelerini sağlayan 2 kişi ile onların yardımıyla KKTC'ye giriş yaptığı tespit edilen Irak uyruklu 3 kişi tutuklandı.

Açıklamaya göre, Ekim 2008 ile 12 Şubat 2009 tarihleri arasında Lefkoşa'da sakin Kıvanç Aktuğ ve H.A'nın (46), Irak ve Filistin uyruklu şahısları, para karşılığında deniz ve hava limanlarından, KKTC'ye girişlerini sağladıktan sonra, Beyarmudu ve Serhatköy bölgelerinden birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal ederek, yetkili makamdan izinsiz olarak Güney Kıbrıs'a geçmelerine yardımcı oldukları tespit edildi.

Bu kişilerin evlerinde yapılan aramalarda, para ve mültecilere ait oldukları tahmin edilen çok sayıda pasaport bulunarak el konuldu.

-KKTC Cumhurbaşkanlığının açıklaması
Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanlığı, KKTC'nin insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için bütün olanaklarını seferber ettiğini, son günlerde yapılan tutuklamaların, KKTC makamlarının suçlarla mücadele etmek konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, örgütlü suçlarla mücadele edebilmek için Kıbrıs Rum tarafı ve diğer uluslararası örgütler ve devletlerle yapılacak işbirliğinin önemi de vurgulandı.

KKTC polisinin İngiliz Üs Polisi (SBA Police) ile işbirliği içerisinde düzenlediği operasyon sonunda, BM İnsani Yardım Misyonu KKTC temsilcisinin tutuklandığı kaydedilen açıklamada, yıllardır bu görevi sürdüren bu kişinin KKTC makamları tarafından göreve getirilmediği, BM tarafından görevlendirildiği ve KKTC makamlarının, BM istediği için kendisiyle işbirliği yaptığı ifade edildi.

AA

Konular