Piyasalarda Umut Adına Birşey Yok !!!

[center][URL=http://img10.imageshack.us/my.php?image=28705752028.jpg][IMG]http://img10.imageshack.us/img10/1518/28705752028.th.jpg[/img][/URL]


Mevcut durum analizi ve beklentiler...

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans Yazarı Tuncay Turşucu

İMKB endeksi Kasım 2008 tarihinden bu yana 23500 ve 27300 bandındaki hareketini sürdürüyor. Bu sure içinde yukarıda 30000 endeks seviyesi test edilirken, aşağıda 20900 seviyesi test edildi.

Ancak zaman gittikçe mevcut band giderek daralıyor ve bu daralma işlem hacmindende rahatça okunabilir.

Dış piyasalarda yeni düşük seviyelerin oluştuğunu gördük. Dow Jones endeksi en son 2002 yılında gördüğü 7200 seviyesinin altına geriledi ve 6700 seviyelerine bulunuyor.

Alman DAX endeksi ise 4000 seviyesindeki yatay desteğinin altına geriledi ve 3800 seviyelerinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Global piyasalardaki algılamaların ne derece kötü olduğunu ve iyileşmek için gücünün bile olmadığını görebiliyoruz. Yaşanan tepkiler sadece bir günlük ve geçici olmaktan öteye gitmiyor.

Algılamalarda ciddi iyileşme olmadan da kalıcı ve güçlü tepkiler beklemek yanlış olur. Algılamaları düzeltecek gelişmeler ise ufukta görülmüyor. Son olarak General Motor's'dan gelen açıklama piyasalarda ciddi bir rahatsızlık daha yarattı.

GM resmen, faaliyetlerimi devam ettirecek nakitim kalmadı diyor. Başka deyişle "benden bu kadar" diyor. GM’nin batması piyasalarda konuşulmayan bir konu değil ancak bunun gerçekleşmesi daha başka psikolojiler yaratıyor. Sonuç olarak piyasaların iyileşmesi için psikolojileri düzeltecek, pozitif algılanmalar yaratacak gelişmeler olması gerekir.

Ekonomide canlanma haberleri, tüketimin arttığı haberleri, konut sektöründe talebin tekrar başladığı gibi önemli haberler. Ancak bu şekilde algılamalar pozitif yönde değişir ve bu piyasalara yansır. Fakat bunun için ufukta ne bir gelişme var, ne de buna yönelik umutlar bulunuyor.

İçeride ise MB’sının faiz indiriminin ardından bileşiklerde istenen gevşeme bir türlü olmuyor ve faiz yüzde 15 seviyesinin üzerinde katı seyrini sürdürüyor. Şimdilik yüzde 16 seviyesini üst sınır olarak kabul etmiş gibi ancak bu seviyeleri izlemekte fayda.

Dolar kurunda ise sürekli güçlü bir talep bulunuyor. Özellikle son 10 gündür bankalararası piyasada sürekli talep vardı üstelik 1.74 gibi fiyatlara gelmesine rağmen. Normalde bu seviyelerde artık talebin azalmaya başlaması beklenirken, bunun aksi gelişmeler oluyor.

Ve dolar bu yazının yazıldığı sıralarda 1.75 seviyesini test ediyor. Dolar kurunda önceki 1.60-1.70 bandının artık 1.70-1.80 arasında oturması beklenebilir. Faizin ve doların yükseldiği bir ortamda hisse senedi piyasalarının elbette çok fazla şansı yok.

Endeks 23500 desteğinde tutunamazsa, 23000-23100 seviyelerinde takılabilir. Ancak bu seviyeninde altına sarkma durumunda satış baskısı daha hızlanabilir ve endeks daha önce denemiş olduğu 20900 seviyesine doğru harekete başlar.

Dünyada önceki düşük seviyelerin kırıldığı günler yaşanırken, IMKB’nin de önceki destek noktasını kırması yada kırmaya çalışması anormal bir gelişme olmaz. Üstelik, siyasi otoritenin bütün motivasyonunu seçim meydanlarına verdiği ve iş dünyasının feryat ettiği bir ortamda bu dahada zor gözüküyor.[/center]

Konular