Gönüllü Türk doktorlar Afganistan yolunda

[b]Gönüllü Türk doktorlar Afganistan yolunda [/b]

[img]http://medya.zaman.com.tr/2009/04/22/doktor.jpg[/img]


Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER) üyesi 37 gönüllü doktor Afganistan'da sağlık taraması yapacak. 3 bin 500 kişiyi muayene edecek hekimler, ücretsiz sağlık malzemesi ve ilaç dağıtımı da yapacak.



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Kimse Yok mu Derneği ve Ümit Hekimleri Derneği tarafından Afganistan'da yapılacak bir haftalık sağlık taraması için 23 erkek ve 14 bayan görev yapacak. Aralarında doktor, eczacı, diş hekimi ve yardımcı sağlık görevlisinin bulunduğu gönüllüler 24 Nisan Cuma günü yola çıkıyor.

ÜHDER Başkanı Dr. Lütfi Ruhioğlu, Afganistan'a gerçekleştirecekleri gezinin sağlık taramasından öte dost iki ülke arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesine yönelik bir çalışma olacağını söyledi. Ruhioğlu, sağlık taraması programının Afganistan'daki sağlık kuruluşlarıyla ortak yapılacağının altını çizdi. Sağlık koşullarının iyileştirilmesi için çalışma başlatan doktorların verdikleri emeğin karşılığını insanların yüzündeki tebessümle aldığını aktaran Ruhioğlu, "Türk doktorlarının çok büyük bir fedakârlıkla ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıkta bir hafta süreyle yapacakları çalışmanın hem Afganlılar hem de buradan giden doktorlar tarafından unutulmayacağını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ümit Hekimleri Derneği Genel Koordinatörü, Metin Topkaraoğlu ise görev alacak gönüllü hekimlerin dünyanın her köşesine gidebilecek fedakârlıkta insanlar olduğuna vurgu yaptı. Topkaraoğlu, şunları söyledi: "Sağlık taramalarına katılan doktorlarımız 'Ateş nereye düşerse düşsün bizi yakar' duygu ve düşüncesini benimseyerek bu hizmetleri gerçekleştirmektedirler. 'Ben değil biz' şuuru ile maddî ve manevî zenginlikleri başka insanlarla paylaşıyorlar." Derneğin şu ana kadar Afrika ve Asya ülkelerine sağlık hizmeti götürdüğünü kaydeden Topkaraoğlu, hedeflerini sağlık hizmetini Türkiye'nin geneline ve tüm dünyaya yaymak olarak açıkladı.

24 Nisan 2009 Cuma günü yola çıkacak olan ekipte, 'İç hastalıkları, KBB, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, çocuk psikolojisi, onkolog, diyaliz hekimi, diş hekimi, eczacı, ebe, radyolog ve laborant' gibi branşlarda uzmanlar bulunuyor. Ümit Hekimleri Derneği Mayıs 2007'de İstanbul'da doktor, diş hekimi, eczacı ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını her platformda dile getirmek, çözüm önerilerinde bulunmak ve mediko-sosyal bilimlerde katkı sağlamak amacıyla kuruldu.

ÇAĞLAR AVCI

Konular