Domuz gribi yayılıyor, Türkiye'ye gelenler kontrolden geçiriliyor

[b]Domuz gribi yayılıyor, Türkiye'ye gelenler kontrolden geçiriliyor [/b]

[img]http://medya.zaman.com.tr/2009/04/28/grip.jpg[/img]


Tüm dünyayı alarma geçiren domuz gribi salgını hızla yayılıyor. Hastalığın ilk ortaya çıktığı Meksika'da ölü sayısı 149'a ulaştı.



Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, şüpheli vakanın 1614'e ulaştığını, bunlardan yaklaşık 400'ünün hastaneye yatırıldığını bildirdi. Ülke genelindeki tüm okullar tatil edildi. ABD'nin New York kentindeki domuz gribi vakası da 45'e çıktı. Gribin yayılması Türkiye'de de endişeyle izleniyor. Sağlık Bakanlığı, her türlü tedbiri aldı. Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü aracılığı ile İstanbul Atatürk ve Ankara Esenboğa havalimanlarında acil durum ilan edildi. Havaalanlarındaki sağlık görevlileri, özellikle Amerika kıtasından gelen yolcuları gözlemliyor. Yüzünde kızarıklık ya da hastalık belirtisi olanların, 30-40 cm'den ateş ölçen cihazlarla vücut ısıları ölçülüyor. Ateşi yüksek olanlar, müşahede altına alınacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Meksika'dan Türkiye'ye gelen kişilerin havaalanında doktorlar tarafından klinik olarak değerlendirileceğini, herhangi bir grip belirtisine rastlanılması durumunda buna yönelik tedbirlerin alınacağını açıkladı. Şüpheli vakalar, bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek, hastalığın teşhis ve tedavisinin yapılması sağlanacak.
Sağlık Bakanlığı'nda dün domuz gribine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye'de domuz gribi vakasının şu an itibariyle olmadığını belirterek, "Türkiye öncelikli olarak tehlike altında değil." ifadelerini kullandı. Hava ulaşımı nedeniyle Türkiye'nin de risk altında olduğunu kaydeden Çom, "Meksika ve komşu ülkelerinden gelecek ve ülkemizden bu ülkelere gidenlere yönelik havaalanlarında kontroller yapılacak. Virüs taşıyanlara müdahale edilecek." diye konuştu. Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Aykut Cengiz Kavak, hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye direkt uçuş olmadığını belirtirken, olası bir vakaya karşı da her türlü önlemi aldıklarını vurguladı. Önümüzdeki günlerde havalimanlarına hastaların uzaktan ateşini ölçen termal kameralar alınacak. Buna ek olarak havaalanlarına bone, eldiven ve maske takviyesi yapıldı. Türk Hava Yolları yurtdışı uçuşlarındaki ilaçlamaları artırdı. Amerika kıtasından gelen uçakların ilaçlanma süreleri sıklaştırıldı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Ergönül ise Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalığı 'pandemi' olarak tanımladığını aktararak, "Bu, hastalığın farklı ülkelere yayılma tehlikesi bulunduğu anlamına geliyor. Yani virüs sınır tanımıyor. En üst salgın grubu olarak ifade ediliyor." bilgisini verdi. Gribin özellikle Meksika ve Kuzey Amerika ülkelerinde etkili olduğunu hatırlatarak, "Oralar kışa, biz yaza giriyoruz. Bir nebze olsun bu bizim için olumlu bir durum." dedi.


[b]Gribin belirtileri [/b]

A/H1N1 olarak adlandırılan virüs, insan, domuz ve kuş gribi mikroplarının karışımından oluşuyor. [b]Domuz etinin yenmesiyle değil, hayvanın dışkısından insana geçiyor. İnsandan insana solunum, hapşırık, öksürük ve tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. [/b] Belirtileri, normal gripte olduğu gibi; ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık, kas ve boğaz ağrısı. Aşırı kusma ve ishale de neden olabiliyor. Klasik gribe göre daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. Kuluçka süresi 2 gün ile 1 hafta arasında değişiyor. İnsanlar için aşısı bulunmuyor. Sadece domuzlara yapılan aşı mevcut. Bu arada Meksikalı yetkililer, virüsün genelde 25-45 yaş arasındaki hastaların ölümüne yol açtığını açıkladı. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü de hastalığa 'domuz gribi' adının verilmesinin yanlış olduğunu belirterek, 'Kuzey Amerika gribi' denilmesi önerildi.
[b]
Korunma yöntemleri [/b]

ABD ve Meksika'ya seyahatlerde yetkililerin uyarılarına harfiyen uyulmalı. BU ülkelerden gelen kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. KLASİK griple aynı korunma yöntemleri izlenmeli. GRİPLİ kişilerle aynı ortamda bulunulmamalı. KALABALIK ve havalandırması yetersiz yerlerden uzak durulmalı. DOMUZLARIN bulunduğu ortamlara girilmemeli. HİJYENE dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı. TAMİFLU ve relenza ilaçları hastalığın tedavisinde etkili olabiliyor. 'OSELTAMİVİR' ve 'zanamivir' etken maddeli ilaçlar tavsiye ediliyor.

[b]Virüs yayıldıkça tedirginlik artıyor [/b]

Meksika'da 149 kişinin ölümüne yol açan virüs, diğer ülkelere de yayılıyor. ABD'deki vaka sayısı 45'e çıktı. Amerikan Federal sağlık yetkilileri, mikrobun, New York, Ohio, Kansas, Texas ve California'da görüldüğünü ifade etti. ABD Başkanı Barack Obama, yetkililerin ülkedeki domuz gribi vakalarını yakından izlediğini, ancak alarma yol açacak bir nedenin olmadığını söyledi. Beyaz Saray'daki basın toplantısında konuşan Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Richard Besser, yaşadıkları tedirginliği şöyle dile getirdi: "Her şey hızla gelişiyor, uzmanlar virüsün daha da yayılacağını öngörüyor. Ancak salgının etkilerini en aza indirgemek için elimizden geleni yapıyoruz." Beyaz Saray sözcülüğünden yapılan açıklamada ise iki hafta önce Meksika'yı ziyaret eden Obama'da domuz gribi semptomlarına rastlanmadığı kaydedildi. Bu arada ülkede görülen 45 vakadan 19'unun iyileştiği belirtildi. Uzmanlar, Amerika'daki virüsün, neden Meksika'daki kadar öldürücü olmadığı sorusuna da cevap arıyor.

Öte yandan İspanya'da 8, Kanada'da 6, Avustralya'da 2, İtalya'da 1, Almanya'da 3, Brezilya'da 1, Yeni Zelanda'da 13, Fransa'da 1 ve İsrail'de ise 2 kişi domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

2 yorum

Ynt: Domuz gribi yayılıyor, Türkiye'ye gelenler kontrolden geçiriliyor

amin ...
hangi hınzır çıkardıysa bunu ..

28.04.2009 - hhmercan

Ynt: Domuz gribi yayılıyor, Türkiye'ye gelenler kontrolden geçiriliyor

Allah mufaza buyursun neler çıkıyor....

28.04.2009 - yolcu

Konular