'YouTube' yasağı 1 yaşında

[img]http://medya.zaman.com.tr/2009/05/05/youtube.jpg[/img]

[b]Atatürk'e hakaret içeren bir videoyu yayınladığı gerekçesiyle yasaklı siteler arasına giren YouTube, bugün bir yaşını doldurdu.



Yasağın kaldırılması için birçok dava açılmasına, eylemler yapılmasına ve imza toplatılmasına rağmen siteye erişim mümkün olamadı. İnternet teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi´nin YouTube'u kapatmak için kullandığı 5651 No'lu yasayı 'aceleye getirilmiş' olarak niteledi. "Kısa vadede bir kitap, hatta bir paragraf yüzünden koca kütüphaneleri yasaklamak düşüncesinden vazgeçmeliyiz." diyen Akgül, 1 video nedeniyle YouTube'u kapalı tutmanın Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi.

YouTube yasağını kaldırmak için yasal girişimde bulunan Tüm İnternet Evleri Derneği Başkanı Yusuf Andiç de engellemenin sonlandırılması gerektiğini vurguladı. Yasağın dayanağı olan kanunun ilk fırsatta kaldırılması ve yerine daha katılımcı bir yasa çıkarılması gerektiğini ifade eden Andiç, "Geçici olarak merkezi 1 ya da 2 mahkeme bu konuda uzmanlaşmalı, içtihat oluştuktan sonra hakimler devreye girmeli. Tüm hukuk camiası bilişim konularında eğitilmeli, bilişimciler de hukuk kavramlarıyla eğitimde tanışmalı." önerisinde bulundu. Milyonlarca kişinin takip ettiği YouTube, bir video yüzünden kapatılmıştı. 3,5 milyon kişinin günlüğünü tutan wordpress.com'a da yayınladığı bir yazı nedeniyle aylarca erişim engellenmişti.

[/b]

Konular