Sakık'tan PKK'ya ev ödevi

Kürt sorununda DTP'den karşı açılım mı? Sırrı Sakık silah karşı olduklarını yineledi ve PKK'ya 'silahı bırak' çağrısı yaptı.

DTP'li Sırrı Sakık, PKK'ya silah bırak çağrısı yaptı. Sakık örgütün bir an önce silahtan arındırılmasını istedi.

Kürt sorunuyla ilgili Cumhurhurbaşkanı Gül ve hükümetten gelen açıkmamalar, Can Dündar'ın sunduğu 'Neden' programında tartışıldı.

Konunun uzmanları sorunu masaya yatırdı. DTP'li Sırrı Sakık'ın PKK'ya silah bırakması çağrısı dikkat çekti. İşte konukların sözlerinden ön çıkan satır başları

Eski Dışişleri Bakanı İlter Türkmen:

"Şunu söyleyim ki akil adam sıfatını sahiplenmiyorum. Vizyonun sinyalleri var. Terör devam ederse gayet tabi terörle mücadeleye devam edilecek.. O ayrı. O devam ederken bile bazı tedbirler alınabilir."

Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Vedat Bilgin:

"Nereden çıktı orta yerde hangi konularda bir uzlaşma daha doğrusu hangi fırsat doğdu ki böyle bir uzlaşma eğilimi ortaya çıktı? Uzlaşma nerede uzlaşıldı sorusu cevaplandırılmış değil.

Türkiye'ye verilecek bu rolü kabullenecek mi yoksa Türkiye'nin kendi bir strateji kendi bir sorunu çözecek bölgeye yeni bir yaklaşım geliştirecek akım olacak?"

Gazeteci Ruşen Çakır:

"Bence esas görev esas sorumluluk PKK'ya düşüyor. Bence tehlikeli bir şey yapılıyor. Karayılan'ın bu aslında hiçbir şey söylemeyen açıklamalarından sonra topun Ankara'da olduğu söylenerek, PKK'nın üstüne hiçbir şey yüklenmiyor.

Halbuki öncelikle onun yapması gereken ev ödevleri var. Çok açık söylemek lazım. PKK barış istediğini kanıtlamak zorunda. Kan akmasını istemediğini. 'Silahlar sussun' diyorsunuz iki gün sonra mayınlar patlıyor."

DTP Milletvekili Sırrı Sakık:

"Sürekli bize bu sorular soruluyor. 1991 ve 2009. O gün de aynı suallerle 'terörü kınayınız.' O gün bugündür bizim dışımızda herkesin ortak sesi vardır. Günah keçisi Kürtler. Peki ne oldu sorun çözüldü mü hayır. Şimdi ret ve inkardan bugüne geldik. Düne kadar Kürtler yoktu bugün Kürtler var. Ödenen bedelin bir yansımasıdır bu. Onun için bizim çocuklarımıza dönüp onlara küfür edin deme hakkı kimsede yok.

Biz şiddeti istemiyoruz. Ama şunu da açıkça söylüyoruz. Geldiğimiz günden bugüne kadar PKK bir an önce silahtan arındırılmalıdır. PKK silahı bırakmalıdır. Silah hak arama yöntemi olmamalıdır. Bu kadar silaha karşı olan partiyi halen silahla iç içe göstermek büyük haksızlıktır. "


İNTERNETHABER

Konular