Erdoğan, tanım yeniledi ?

Kriz ’sürtünüp’ geçecek


Başbakan Tayyip Erdoğan, küresel krizde en az hasarı Türkiye’nin göreceği iddiasını yineleyerek, "Kriz teğet geçecek diyorum, aynen... ’Hiç zarar vermeyecek’ demiyorum, sürtünüp geçecek, geçerken de biraz zarar verecek" ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Frankfurt’taki Heimtextil’den sonra dünyanın ikinci büyük ev tekstil fuarı olan Evteks’in açılışında krizle ilgili tanımlamalarına yenisini ekledi. Şimdiye kadar, "Kriz Türkiye’yi teğet geçecek" tanımını sıklıkla kullanan Erdoğan, "Kriz bize ’sürtünüp’ geçecek. Geçerken de biraz zarar verecek" dedi.

Bankalara suçlama

Hükümetin krize karşı son derece tutarlı duruş sergilediğini savunan Erdoğan, bankalara da yüklenerek, şunları dile getirdi: " ABD’de bankalar batıyor, zorluk yaşıyor; Türkiye’de hiçbir banka zorluk yaşamadı. Yaşamadı ama, dünün kendisini ayakta tutan reel sektöre acılar yaşattı. BDDK 2001 krizinde bankacılıkta rasyoyu yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarmıştı. Bunu, reel sektöre kredi vermeyerek yaparsan ülkeye ihanet edersin. Benim iddiam şu: Krizin geride kaldığı iddiasında değiliz, ancak en az zararla atlatan ülke olacağız."

İhbarlarınızı bekliyoruz

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Recep Tanrıverdi, ucuz Çin mallarından yakınarak haksız rekabetin önüne geçilmesini isterken, "Üç-beş arkadaş Çin’den mal getirip etiketini değiştirip ihraç ediyor. Bunu Başbakanımıza şikayet ediyoruz. Çin ve Uzakdoğu’dan getirilip satılan bu kalitesiz mallara anti-damping uygulansın" diye konuştu. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ev tekstilcilerinin "anti-damping vergisi" isteğine karşılık, "Bu konuda çalışmayı başlatıyoruz" mesajı verdi. Erdoğan, talepler üzerinde duracağını belirterek, "Sıkıntıları biliyorum. Küresel kriz yüzünden biraz daha arttığını da biliyorum. Hükümet olarak önlemler alıyoruz. Tekstil sektörünü de rahatlatacağız. Haksız rekabet konusunda ihbarlarınızı ekliyoruz. Bize bunları ihbar edin" dedi.

Rakıysa rakıyı basarız

Erdoğan, şöyle konuştu: "Petrolse petrol, rakıysa rakı, şarapsa şarap; nerede merdiven altı üretim yapan yer varsa basalım. Haksız kazanç varsa hepsinin üzerine gidiyoruz. Haksız kazanca evet diyemeyiz. Biri merdivenaltı çalışıyor, öbürü haksız kazanıyor, olmaz! Ondan sonra da ben bir şey isteyeceğim: Nedir? Vergini de gel doğru-dürüst ver. Bu da tabii ki işin öbür yanı. Şimdi işi doğru-dürüst yap; vergiyi de verme. Kusura bakma, o zaman senin de ondan farkın yok. Çünkü bu ülkenin petrolü yok. Biz de alacağımız vergilerle bu ülkede yatırımlar yapacağız."

667 firma katılıyor

CNR’daki 15’inci Ev Tekstili Fuarı, 24 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak. Fuarda katılımcı firma sayısı, küresel krize rağmen yüzde 11 artışla 667’yi buldu. 667 firma, 1500’ü aşkın markayla fuarda yer alırken 20’yi aşkın ülkeden yabancı firma da dünya pazarlarına, bu fuardan hitap ediyor. Geçen yıl 81 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda, yabancı ziyaretçi sayısı da dikkat çekiyor.

Hürriyet

Konular