Dünyayı sarsan nükleer deneme

[b]Nükleer karşıtlarını kızdıracak deneme Kuzey Kore'den geldi. Güney Kore ve Japonya ayağa kalktı. Dünya şokta[/b]

[b]Kuzey Kore yer altında başarılı bir nükleer deneme yaptığını açıkladı. Nükleer deneyi doğrulayan Rus Savunma Bakanlığı, denemenin 10 ila 20 kilotonluk bir güçte olduğunu ifade etti. [/b]

Bir de füze denediler

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin, ülkenin kuzeydoğusundaki Musudan-ri deneme merkezinden 130 kilometre menzilli bir karadan havaya füzeyi ateşlediğini de bildirdi.

4.7 büyüklüğünde sarsıntı

Nükleer denemenin yarattığı sarsıntı, 4.7 büyüklüğünde bir deprem etkisiyle hissedildi. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA"ya yapılan duyuruda; başarılı bir nükleer deneme yapıldığı; denemenin nükleer caydırıcılığı artırma yolunda bir adım olduğu belirtildi.

Yerin 10 kilometre altında

Amerikan Jeolojik Çalışmalar Enstitüsü, nükleer deneme merkez üssünün, Kuzey Kore'nin kuzeydoğusundaki Kimchaek kentinin yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, yerin 10 kilometre altı olarak tespit edildiğini duyurdu.

Güney Kore alarmda

Güney Kore'den yapılan açıklamada da, gece geç saatlerde bir sarsıntı tespit edildiği ve bunun büyük bir ihtimalle nükleer denemeden kaynaklandığı bildirildi. Denemenin ardından alarma geçen Güney Kore'de kabine üyelerine, konuyu görüşmek üzere Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından acilen toplanmaları çağrısında bulunulduğu belirtildi.

BM'en acil toplantı çağrısı

Nükleer deneme dünyayı ayağa kaldırdı. BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin nükleer denemesiyle ilgili olarak acil toplanacağı bildirildi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi, Konsey'in bugün olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladı.
ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerinin, "tüm ülkeler için çok endişe verici bir sorun" olduğunu söyledi. Japonya'da da Kuzey Kore'nin nükleer denemesine sert tepki gösterildi ve gerekli cevabın BM Güvenlik Konseyi tarafından verileceği ifade edildi. İngiltere "BM kararlarının ihlali" açıklamasında bulunurken, Moskova endişelerini dile getirdi.

Seul borsası düştü

Nükleer denemenin ardından Seul borsası düştü. KOSPI endeksi'nin Kuzey Kore'nin ''başarılı'' bir nükleer denemede bulunduğunu açıklaması üzerine borsanın 55,78 puan kaybettiği belirtildi.
Kuzey Kore, ilkini 2006 yılında yaptığı nükleer denemelere, uzun menzilli füze denemesinin ardından sıkılaştırılan uluslararası yaptırımlara tepki olarak devam edileceğini açıklamıştı.

İnternet Haber

Konular