PKK'nın gençlik yapılanmasına darbe

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'ne 6 ilde operasyon düzenlendi. Ankara, Tunceli, Diyarbakır, Van, Bursa'daki operasyonlarda toplam 30 kişi gözaltına alındı.



Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'ne (YDGH) yönelik 5 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün yaklaşık 7 ay süren çalışması sonucu Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına istinaden YDG'ye yönelik olarak Tunceli, Ankara, Bursa, Diyarbakır ve Van'da düzenlenen operasyonlarda 30 kişi gözaltına alındı. 23 kişinin gözaltına alındığı Tunceli'de Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, DTP Merkez İlçe Başkanlığı'nda arama yaptı. Daha önce belirlenen ev ve işyerine baskın düzenleyen polis, çok sayıda örgütsel dokümana el koydu. Diğer illerde yakalanan isimler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Tunceli'ye gönderildi.

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanmasının tek çatı altında toplanması amacıyla DTP adına faaliyet yürüten gençlik yapılanması, Şubat 2007'de Diyarbakır'da geniş katılımlı bir konferans yapmıştı. Bu oluşum PKK'nın Türkiye Çalışma Grubu'nun önerisiyle Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDGH) adını aldı. Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi (YÖGEH), Bağımsız Gençlik Hareketi (BAGEH) gibi gençlik yapılanmaları YDGH adıyla tek çatı altında toplandı. Temel faaliyeti PKK'ya, gençlik aracılığıyla yardım etmek, örgütün kırsal alana eleman takviyesini karşılamak. Bu yapılanma 'Türkiye Meclisi' adıyla 30 kişilik bir birimden oluşuyor. Bunlar arasında 8 kişilik bir yönetici koordinasyonu bulunuyor. Bunlardan biri dönem sözcüsü, 7'si bölge sorumluları, 22 kişi belirlenen il ve bölgelerde aktif eleman olarak faaliyet yürütüyor. Doğrudan örgüte bağlı olarak çalışıp çeşitli dönemlerde de örgüt kamplarına giderek buradaki yöneticilerden aldıkları talimatları çalıştıkları bölgelerde uyguluyorlar. Oluşum legal zeminde siyasî çalışma yapıyor izlenimi verse de asıl amacı PKK bünyesinde Kandil Dağı'nda oluşturulan Türkiye Çalışma Merkezi'nin (TÇM) talimatlarını gençlere ve halk kitlelerine uygulatmak, eleman ihtiyacını karşılamak, Türkiye Cumhuriyeti'ni gerek ülke içinde, gerekse uluslararası düzeyde zora sokan faaliyetleri yürütmek. Örgüt için önem arz eden özel gün ve tarihlerde ise kitlesel organizasyonları yürütüyor. Örgütten gelen talimatlar doğrultusunda birinci ve ikinci 'Edi Bese' (Artık yeter) hamlesel süreci, Serhıldan (Başkaldırı) kampanyaları, basın açıklamaları, miting, yürüyüş, cenaze törenleri gibi kalabalık eylemlerle örgütün lider kadrosuna ve askerî kanadına moral ve destek vermeye çalışıyor. Üniversitelerde aktif olarak çalışan örgütün gençlik yapılanması, zaman zaman sokak eylemlerine de karışarak araç yakma, molotofkokteyli atma gibi eylemlere de katılıyor. ZAMAN

ALİ HAYDAR GÖZLÜ TUNCELİ - EMRULLAH BAYRAK ANKARA

Konular