Türkiye ilk 3 ayda en fazla küçülen üçüncü ülke oldu

Türkiye, 2009 yılının ilk çeyreğinde ekonomide yaşadığı yüzde 13.8’lik küçülmeyle dünya üçüncüsü oldu. Türkiye bu performansıyla G-20 ve OECD ülkeleri arasında da liderliğe oturdu.

BU yılın ilk çeyreği için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri, küresel krizin Türkiye ekonomisini ne derece olumsuz etkilediğini ortaya koydu. 2009’un ilk çeyreğinde yüzde 13.8 gibi oldukça yüksek bir oranla küçülen Türkiye, ekonomik büyüme açısından dünyada en büyük daralmayı yaşayan 3’üncü ülke oldu.

Birinci Letonya

Küresel kriz nediniyle 2009’un ilk çeyreğinde GSYH’si bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla daralan ülke Letonya oldu. Ekonomisi son çeyrekte yüzde 18 daralan Baltık ülkesi, dünya liginde birinci sıraya yerleşti. Letonya’yı yine bir Baltık ülkesi olan Estonya izledi. Estonya’nın ekonomisi aynı dönemde yüzde 15.1 oranında daraldı. Türkiye’nin ardından dördüncü sırada da yüzde 13.6’lık oranla Litvanya yer aldı.

Türkiye, ilk çeyrekte yaşadığı yüzde 13.8’lik küçülme oranıyla 30 üyeli OECD’nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) yanısıra G-20 ülkeleri arasında lider oldu. OECD üyeleri arasında Türkiye’den sonra ekonomisi aynı ödnemde en fazla daralan ülkeler sırasıyla Japonya, Meksika ve Finlandiya oldu. Avrupa Birliği ve dünyanın en büyük 19 ekonomisinden oluşan G-20 grubunda ise Türkiye’yi yüzde 9.5 ile Rusya, yüzde 8.8 ile Japonya ve yüzde 8.2 ile Meksika izliyor.

Büyüyenler var

Küresel krize rağmen ilk çeyrekte önemli oranda büyüme gösteren ülkeler de var. Bunların başında yüzde 6.1’lik oranla Çin geliyor. Çin’i Hindistan ve Endonezya izliyor.

Erdoğan: Tünelin ucunda ışık göründü [ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ]

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan dün yaptığı "ulusa sesleniş" konuşmasında Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, "Tünelde bir ışık göründü. Işık, öbür tarafa çıkışı mı gösteriyor yoksa üzerimize gelen araba mıdır?" sözlerine yanıt verdi. Erdoğan, Türkiye’nin zorlukları aşma konusunda önemli eşikleri atladığını belirterek, "Tünelin ucunda ışık göründü" dedi. Teşvik paketinden kredi kartları düzenlemesine, KDV indiriminden ÖTV indirimlerine kadar yapılanları hatırlatan Erdoğan, şu mesajı verdi: "70 ayrı uygulama başlattık, bu atılan adımların meyvesini alıyoruz. Türkiye zorlukları aşma konusunda önemli eşikleri atlamış, tünelin ucunda ışığı bütün parlaklığıyla görmüş durumda. Tedbirlerin amacına ulaşacağını, canlanmanın kısa zamanda etkisini hissettirmeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Bize düşen görev, Türkiye’nin istikrarını korumak, felaket senaryolarına itibar etmeden bütün enerjimizle yola devam etmektir."

Marttan sonra çıkış başladı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Yüzde 13.8’lik rakam Türkiye’de krizin etkilerinin en çok hissedildiği döneme ait. Marttan itibaren çıkışın başladığını önümüzdeki veriler bize gösteriyor" dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısına katılan Ergün, "Büyük sarsıntılar sona ermiş ve nisan ayından itibaren Türkiye yeniden çıkışa başlamıştır" değerlendirmesi yaptı.

Bugün 3’üncü çeyreğe geçtik

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 13.8’lik küçülmenin "çok vahim bir durum" olduğunu, ancak bunun yaşandığını, geçtiğini belirtti. Bugün itibariyle, 3’üncü çeyreğe geçildiğine hatırlatan Özdebir, "İndirimlerinin yanı sıra hasat mevsiminin başlamış olmasının etkisiyle 3’üncü çeyrekte küçülmenin çok daha az olacaktır" dedi.

Son çeyrekte yüzde 2 şart

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Yılın ikinci yarısında yüzde 2’lik büyümeyi yakalamak zorundayız", derken, "Marttan itibaren yürürlüğe giren destek paketleri ve vergi düzenlemeleri henüz rakamlara yansımadı. Alınan tedbirler doğrultusunda, ikinci yarısında yeniden büyümeyi yakalamak zorundayız" diye konuştu.

Oran yapacak işleri gösteriyor

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "Büyüme rakamları, bize daha yapacağımız çok şey olduğunu ısrarla hatırlatıyor" derken, "İmalat sanayi katma değeri yüzde 18.5; özel sektör yatırım harcamaları yüzde 35.8 gibi rekor düzeylerde küçüldü. İlk çeyrek kaybedildi, alınan önlemlerin etkisiyle başlayan nispi toparlanmanın 3’üncü ve 4’üncü çeyreklerde de devam edeceği kanaatindeyiz" dedi.

Baykal: Yılın yarısı bitti, program yok

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün açıklanan büyüme rakamlarının "ülkedeki ekonomik durumla ilgili acı gerçeği ortaya koyduğunu" savunarak, "Tablo ciddi. Yılın yarısını tamamladık ama ekonomik program yok. Bu, Türkiye ile alay etmek, saygı göstermemek ve kimseyi umursamamaktır" dedi. Baykal, şöyle konuştu: "Açıklanan büyüme hızı rakamları Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili acı gerçeği ortaya koyduğu. Türkiye’nin 2009 yılının ilk üç ayındaki küçülme oranı, daralma oranı, tarihi bir rekor düzeyindedir. Bu kaygı verici bir manzara. Bu küçülme oranı çok yüksek bir oran. Bir tarihi rekor konumunda. Rakamlar Türkiye’nin küresel krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini ortaya koyuyor. Büyüme oranı krizin etkilerini en iyi gösteren rakamdır. ’Türkiye bu krizden en az etkilendi’ iddiasını ciddiye almanın imkanı var mı? 2009, ekonomik açıdan kayıp bir yıl olacak. Bu kayıp yılda hükümet gayet rahat."

Hürriyet

Konular