İşte hükümetin terörü bitirme planı

Açılımın sona ermediğini belirten Star yazarı Şamil Tayyar'dan ilgi çekici kulis: Habur'dan 5 bin kişi daha gelecek...

Star yazarı Şamil Tayyar açılımın bitmeyeceğine aksine yakın dönemde daha hızlanacağını yazdı. Tayyar önümüzdeki süreçte bir de sürprizin olduğunu belirtti.

İşte o yazı:

- Hükümet, olağanüstü gündeme rağmen açılım sürecinden geri adım atmıyor. Kandil ve Mahmur’un boşaltılması için çalışmalar hızlandırılırken kısa vadeli adımlar da bütçe görüşmelerinin ardından gelecek

PKK’nın uyduruk bahanelerle terörü tırmandırması, Reşadiye baskını, DTP’nin kapatılması gibi hadiseler sinirlerimizi bozdu. Bulanık havada cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, demokratik açılımın akıbetiydi.

Başbakan Erdoğan, Meksika dönüşü “Geri adım atmam” diyerek tartışmayı noktalamak istese de hala zihinlerde şüpheci izler var.

Tartışmanın diğer boyutu, sürecin bundan sonraki seyridir. Dağdan inişler devam edecek mi? Akan kan duracak mı? İmralı’da yeni düzenleme yapılacak mı? Demokratik reformlar meclise gönderilecek mi?

ERDOĞAN VE ATALAY İKİLİ ZİRVESİ

Bu ve benzeri bir dizi soru...

Gördüğüm kadarıyla hükümet bu konuda kararlı. 7 Aralık günü Beyaz Saray’da Obama ile 5 Kasım 2007 Mutabakatı’nı güncelleyen Başbakan Erdoğan, henüz yeni konseptin muhtemel getirilerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapmadı. Bütçe maratonunun başlaması nedeniyle kısa süreli rötardan söz edebiliriz.

Bugün, yarın, birkaç gün içinde Başbakan Erdoğan, açılım koordinatörü İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la bir araya gelecek. Duruma göre, ikili görüşmenin kapsamı biraz daha genişletilerek, dar kapsamlı güvenlik zirvesine dönüştürülebilir.

Bu toplantıda, açılımın yeni yol haritası belirlenecek. Başka bir ifadeyle, ABD gezisi ve Habur reaksiyonu gibi iç-dış dinamiklere göre mevcut yol haritası güncellenecek.

5 BİN MAHMURLU DÖNMEK İSTİYOR

Uygulama programı ise 20-21 Aralık tarihlerinde (henüz kesinleşmedi) Bağdat veya Erbil’de yapılması düşünülen üçlü toplantıdan sonra somutlaştırılacak. Türk, Amerikan ve Iraklı yetkililerin (Bölgesel Kürt Yönetimi temsilcileri dahil) katılımıyla gerçekleştirilen üçlü toplantıya, 7 Aralık mutabakatının yansıması bekleniyor.

Toplantıda Bakan Atalay’ın yanı sıra Genelkurmay, MİT ve Emniyet’ten üst düzey temsilciler de olacak.

Gündemin eksenini, Kandil ve Mahmur’un boşaltılması konusu oluşturuyor. Mahmur’da yaklaşık 11 bin kişi var. Anket sonuçlarına

göre, bunların yaklaşık 5 bini Türkiye’ye dönmek istiyor. Dönüş olursa, köylerine gönderilecekler, vatandaşlık kararı alınacak ve nüfus cüzdanları verilecek.

ASIL SÜRPRİZ SONRA

Hazırlıklarına hız verilen kısa vadeli diğer çalışmalar özetle şöyle:
• RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapılarak farklı dil ve lehçelerde 24 saat özel kanallarda yayın yapılmasına izin verilecek.

• İsimleri değiştirilen yerleşim birimlerine eski isimlerin verilmesi konusundaki kolaylıklar sürdürülecek. Kürtçe siyasi propaganda önündeki engeller kaldırılacak. Yayla yasağı sona erdirilecek.

• Bağımsız Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu kurulacak. Başbakanlık İnsan hakları Başkanlığı sivilleştirilecek.

• İşkencenin önlenmesi ve haksız ithamların önüne geçilmesi amacıyla 1 yıl içinde kolluk şikayet mekanizması kurulacak.

Bir küçük not daha; İmralı’da yeni herhangi bir düzenleme yapılmayacak.

Asıl sürpriz ise sonra...

SURİYELİ PKK’LILAR EVİNE DÖNECEK

Diğerleri ise Irak merkezi yönetimi ve Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kendi topraklarında yerleştirilecek ve vatandaşlık hakkı verilecek.

Böylece, talebe bağlı olarak Mahmur Kampı sakinlerinin yurt sahibi olmalarına imkan sağlandığı gibi PKK tarafından terör yuvası haline getirilme riski kaldırılacak.

Türkiye, Mahmur Kampı tasfiye edilirken, Kandil’in eş zamanlı olarak boşaltılmasını istiyor. Aksi halde, gecikmenin amaca hizmet etmeyeceği kanaatini taşıyor.

Son istihbarat raporlarına göre, Kandil’de yaklaşık 3 bin 500 civarında terörist var. Bu sayının bin- bin 500’ü Suriyeli. İçeride ise terörist sayısı bin 500 dolayında. Üst düzey yönetici ve operasyon elebaşlarının yaklaşık 300 kişi olduğu tahmin ediliyor. Daha önce Irak’a verilen ve şimdi güncellenen son liste, üçlü toplantıda yeniden masaya yatırılacak.



Suriye kökenli PKK’lıların kendi ülkelerine gönderilmesi planlanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, kendi vatandaşlarını almaya ikna oldu.

Suriyeliler ve yöneticiler çıkarıldıktan sonra geriye kalan bin 700- 2 bin 200 civarında PKK’lının dağdan inişi sağlanacak. Suça bulaşmadıklarının tespiti halinde yurda dönüşlerine izin verilecek. Türkiye’ye dönmek istemeyenlere ise Irak’ta veya üçüncü ülkede vatandaşlık hakkı tanınacak.

PKK YÖNETİCİLERİNE FORMÜL HAZIR

Yönetici ve operasyon elebaşları için düşünülen formül ise Türkiye dışı seçenekler. Uzlaşma sağlanırsa Irak’ta Kandil’den uzak bölgede kalmalarına veya üçüncü ülkeye geçişlerine izin verilecek.

Güvenlik boyutunun dışındaki kısa vadeli reformlar ise bütçe görüşmelerinin hemen ardından meclis gündemine getirilecek. Şu ana kadar sadece taş atan çocuklara yönelik düzenleme içeren Terörle Mücadele Kanunu Tasarısı meclise gönderildi. Farklı lehçelerde üniversitelerde enstitü kurulması kararı alındı

Konular